ING krimpt verder, 300 banen verdwijnen

30 mei 2016 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING maakte voor het weekend bekend 300 banen te zullen gaan schrappen in Nederland. De arbeidsplaatsen die komen te vervallen zijn voornamelijk management- en adviesfuncties, evenals ondersteunende personeelsleden. De bank wil zijn werkprocessen versnellen door meer te focussen op mobiel en online kanalen, en daarvoor zijn minder werknemers nodig.

ING maakte onlangs de kwartaalcijfers van het eerste kwartaal van 2016 bekend. De bank heeft bijna 30% minder winst gemaakt dan in hetzelfde kwartaal van 2015. Volgens topman Ralph Hamers is de lagere winst mede veroorzaakt door de kosten die het doorvoeren van wettelijk verplichte veranderingen met zich meebrengt. In zijn toelichting van de cijfers gaf hij ook aan dat verdergaande digitalisering van de diensten van de bank er voor zorgen dat er minder mensen nodig zijn op de kantoren en achter de balies van de bankfilialen. Aan de achterkant zouden juist meer mensen nodig zijn, vooral op de ICT-afdeling.

ING Hoofdkantoor

Eind vorige week maakte ING bekend vanaf 1 augustus 300 arbeidsplaatsen te zullen gaan schrappen. De bank wil zijn zakelijke klanten in het midden- en kleinbedrijf meer via mobiele en online kanalen gaan bedienen. Met de digitalisering van dit gedeelte van zijn diensten wil ING zijn werkprocessen versnellen, waardoor ondernemers bijvoorbeeld al binnen 48 uur over krediet kunnen beschikken – een proces waar nu veel meer tijd over heen gaat. Woordvoerders van de bank benadrukken dat voor MKB-klanten de mogelijkheid blijft bestaan om persoonlijk af te spreken met adviseurs van de bank.

Door deze stap zijn minder mensen nodig met management- en adviesfuncties, en ook verdwijnen er arbeidsplaatsen in ondersteunende afdelingen. In eerste instantie zet ING in op natuurlijk verloop om zijn personeelsbestand te verkleinen, maar ook zullen er mensen van werk naar werk worden begeleid. Door eerdere saneringen de afgelopen jaren telt ING Nederland anno 2016 nog zo’n 16.000 arbeidsplaatsen.