Grootbanken winnen terrein op hypotheekmarkt

24 mei 2016 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nadat het marktaandeel van ABN AMRO, Rabobank en ING in de tweede helft van 2015 voor het eerst onder de 50% kwam in de Nederlandse hypotheekmarkt, hebben zij zich in het eerste kwartaal van 2016 hersteld. Gezamenlijk hebben zij na het eerste kwartaal weer 50% van de markt in handen, blijkt uit cijfers van IG&H Consulting & Interim.

In het derde kwartaal van 2015 hebben er grote verschuivingen plaatsgevonden in de Nederlandse hypotheekmarkt. Uit cijfers van IG&H Consulting & Interim blijkt dat in dat kwartaal voor het eerst het marktaandeel van de drie grootbanken – ABN AMRO, ING en Rabobank – onder de 50% was gezakt. In het vierde kwartaal zakte het gezamenlijk aandeel nog verder, terwijl de hypotheekmarkt met 28% groeide naar een totaal van zo’n €62 miljard. Verzekeraars en pensioenfondsen die actief zijn op de hypotheekmarkt profiteerden het meest van het dalende marktaandeel van de grootbanken.

Marktaandeel per type aanbieder

Het verlies aan marktaandeel van de grootbanken is deels te verklaren door de strengere kapitaaleisen die de afgelopen jaren zijn ingevoerd. Omdat banken meer kapitaal moeten aanhouden als buffer voor langlopende leningen, zoals hypotheken, konden zij minder hypotheken verstrekken dan eerst. Voor pensioenfondsen en verzekeraars gelden andere regels, die hen in staat stelden in het gat te springen dat overbleef in het marktaandeel van de banken.

Grootbanken heroveren markt
Uit recente cijfers van IG&H blijkt dat de grootbanken, ondanks de kapitaaleisen, hun gezamenlijke marktaandeel weer hebben weten te verhogen tot 50% aan het einde van Q1 2016. Zij hebben terrein teruggewonnen op de verzekeraars en pensioenfondsen, mede door hun grote aandeel in de markt voor het oversluiten van hypotheken. Ongeveer 54% van dit groeiende deel van de markt is in handen van de banken.

De oversluitmarkt was aan het einde van het eerste kwartaal van 2016 50% meer waard dan eind Q1 2015, terwijl de hypotheekmarkt als geheel 30% meer waard is. Volgens berekeningen van IG&H bedroegen de oversluitingen in Q1 2016 samen zo’n €3,2 miljard. De gemiddelde omvang van hypotheken in Nederland steeg met 8% ten opzichte van Q1 2015 naar €254.000. Deze stijging is mede veroorzaakt door de stijging van de huizenprijzen.

Top 10 van totale Nederlandse hypotheekmarkt

Top 10
De top 4 grootste hypotheekverstrekkers is ten opzichte van Q4 2015 niet veranderd. Rabobank blijft marktleider, gevolgd door rivalen ING en ABN AMRO, en op de vierde plek Aegon. Zowel ING als de Rabobank wisten hun marktaandeel het afgelopen kwartaal met 0,9% uit te breiden. Munt Hypotheken verloor zijn vijfde plek aan NN, terwijl Achmea Hypotheekbank door een daling van 1,9% uit de top 10 is gezakt. Argenta Spaarbank klimt een plaats en Florius twee plaatsen (+1,3% marktaandeel), terwijl Rabobank-dochter Obvion zijn negende plaats behoudt. SNS Bank keert sinds lange tijd terug in de top 10.