Minister Blok bespreekt extra hypotheekrente met banken

24 maart 2016 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Uit recente berekeningen van Vereniging Eigen Huis blijkt dat banken onterechte renteopslag tot wel 0,3% in rekening brengen bij het verlengen of oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek. Deze renteopslag is volgens de belangenvereniging onnodig, omdat banken weinig risico zouden lopen op een groot deel van deze hypotheken. VEH stelt dat banken de opslag als drukmiddel gebruiken om klanten hun hypotheek te laten oversluiten naar een annuïteitenhypotheek. Naar aanleiding van Kamervragen gaat minister Blok hierover in gesprek met de Nederlandse banken.

Met een historisch lage rente kunnen veel hypotheekbezitters besparen op hun maandelijkse lasten door middel van rentemiddeling of het oversluiten van hun hypotheek. Bij aflossingsvrije hypotheken blijken huiseigenaren echter te veel te betalen wanneer zij hun hypotheek oversluiten of verlengen. Banken en andere hypotheekverstrekkers brengen voor deze producten vaak een extra rente in rekening, naar hen zeggen om de extra kosten van de hypotheken te dekken.

hypotheekrente

Vereniging Eigen Huis heeft onlangs berekend hoe hoog de renteopslag is die de hypotheekverstrekkers in rekening brengen. De opslag verschilt per aanbieder en soms ook per rentevaste periode, en varieert tussen de 0,15% en 0,3%. De belangenorganisatie van huizenbezitters noemt deze opslag onnodig. “Een huiseigenaar met een aflossingsvrije hypotheek van €200.000 betaalt zo ieder jaar maandelijks €50 extra aan rente als zijn woning €400.000 of meer waard is. Daar is geen enkele goede reden voor”, stelt Rob Mulder, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. “Bij verkoop levert de woning veel meer op dan nodig is om de hypotheek af te lossen. De bank loopt dus geen enkel extra risico.” Vooral ouderen (60+) betalen volgens de vereniging te veel.

Drukmiddel
Omdat de renteopslag niet nodig is om extra risico voor de bank te dekken, vermoedt Mulder dat er andere beweegredenen achter de opslag zitten. “Wij denken dat banken de renteopslag gebruiken om het rendement op hypotheken te verhogen”, zegt Mulder. “Niet om een hypotheekrisico mee af te dekken.” Daarnaast noemt de belangenvereniging de opslag een ‘drukmiddel’. Een aflossingsvrije hypotheek is vaak duurder voor een verstrekker dan een hypotheek waar wel op wordt afgelost, en om die reden zouden banken klanten willen aansporen om over te sluiten naar een annuïteitenhypotheek. Veel huiseigenaren zijn hier echter niet bij gebaat, aldus Mulder: “Hun maandlasten stijgen dan fors, terwijl er al meer dan voldoende overwaarde is. Bovendien: geld dat in de aflossing wordt gestopt kan niet voor andere doeleinden worden gebruikt. Denk aan verbouwingen waardoor ouderen langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen.”

Minister Blok
Stef Blok, minister voor Wonen en Rijksdienst, heeft aangegeven met de banken in gesprek te zullen gaan over dit onderwerp. De renteopslag werd in de Tweede Kamer besproken naar aanleiding van Kamervragen van mede-VVD’er Roald van der Linde. Ook de boeterente die banken bij oversluiten van een hypotheek in rekening brengen staat ter discussie. In Radar werden vraagtekens gesteld over de opbouw daarvan, en of banken hier misschien winst uithalen. Daarom is in de Tweede Kamer opgeroepen om de opbouw van de boeterente transparant te maken, en te verbieden dat banken hier winst op maken.