Nederlandse banken hebben €47 miljard aan slechte leningen

21 maart 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederlandse banken zijn terughoudend met het afbouwen van slechte leningen. Vanaf eind 2013 is 13% van de slecht presterende leningen afgebouwd, daar waar het Europese gemiddelde veel hoger ligt. Dat blijkt uit onderzoek van PwC. Volgens het adviesbureau bouwen Nederlandse banken minder snel af door zorgen over de publieke opinie omtrent verkoop van leningenportefeuilles aan buitenlandse financiële investeerders.

Groot aandeel grootste banken
“Van de ca. €47,1 miljard aan probleemleningen staat 90% op de balansen van de grootbanken Rabobank, ING en ABN AMRO. Op basis van Europese gemiddelden schat ik in dat Nederlandse banken voor eenzelfde bedrag ook nog eens leningen hebben uitstaan die niet meer als essentieel voor de bedrijfsvoering worden beschouwd (non-core)”, aldus Wilbert van den Heuvel, transactiespecialist bij PwC.

Nederland behoudender
In Nederland werd in 2015 voor ca. €2,5 miljard aan leningen verkocht, voornamelijk gerelateerd aan vastgoed en hypotheken; dit betreft een daling ten opzichte van 2014 (€3,5 miljard). Een aantal grote transacties in de tweede helft van 2015 werd niet afgerond voor het jaareinde.

2015 deals in key markets - Netherlands

De afname in non-performing leningen in Nederland (een reductie van ca. 13% sinds eind 2013) via de verkoop van leningenportefeuilles of andere kanalen verloopt trager dan in andere Europese landen. In Europa is in 2015 een recordniveau van €140 miljard behaald met de afbouw non-performing en non-core leningen (€90 miljard in 2014).

Volgens Peter Wolterman, herstructureringsspecialist en partner bij PwC, zijn Nederlandse banken behoudender. “Nederlandse banken bouwen minder snel af door zorgen over de publieke opinie omtrent verkoop van leningenportefeuilles aan buitenlandse financiële investeerders.” Volgens Wolterman zal er in 2016 meer worden verkocht. “De tijd dringt en andere mogelijkheden voor het snel afbouwen van non-core en non-performing leningen zijn beperkt.”

Naar schatting zit momenteel €7 miljard aan Nederlandse leningenportefeuilles in een lopend verkoopproces, waaronder de privatisering van Propertize. Hierdoor zullen de portefeuilleverkopen in Nederland naar verwachting een nieuwe recordhoogte bereiken in 2016.