Roland Berger: Zakenbanken ontslaan 75.000 bankiers

20 september 2012 Banken.nl 1 min. leestijd

Europese investment banks kunnen wereldwijd tot wel 75.000 werknemers - circa 15% van het totaal aantal banen in de branche - ontslaan in de komende 5 jaar. Door de eurocrisis dreigt de omzet van zakenbanken dit jaar met ‘dubbel-digits’ te dalen. Om de prestaties op peil te houden zijn forse kostenbesparingen nodig, waaronder onvermijdelijke massaontslagen. Dat stelt adviesbureau Roland Berger Strategy Consultants in het onderzoeksrapport ‘Investment Banking Outlook Summer 2012 – At a turning point?’
 
Internationale zakenbanken zoals Morgan Stanley en Goldman Sachs hebben eerder dit jaar al aangekondigd duizenden bankiers op straat te zetten.

Roland Berger - Zakenbanken

Oorzaak voor de malaise is onder andere de eurocrisis, de invoering van Basel 3 en verhoogde competitie. Naast de massaontslagen is er nog meer slecht nieuws voor medewerkers van zakenbanken: salarissen zullen naar verwachting dalen met 10% en interne budgetten afnemen met 15% a 20%.
 
Focus op opkomende markten
De consultants adviseren grote banken om hun positie in opkomende markten zoals Azië, Zuid-Amerika en Oost-Europa sterk te verbeteren. Kleinere banken moeten zich juist gaan specialiseren op nichesegmenten.
 
€40 miljard besparen
Onlangs concludeerde het strategie-adviesbureau dat Europese banken in de komende 5 jaar minimaal €40 miljard moeten besparen. In het ergste geval kan de noodzakelijke kostenbesparing zelfs oplopen tot €70 miljard. Lees verder.