Roland Berger: Banken moeten 40 miljard besparen

23 augustus 2012 902

Europese banken moeten kostenbesparingen van minimaal €40 miljard doorvoeren in de komende vijf jaar. Dat betekent een besparing van minimaal 10% op hun totale kosten. Wanneer de bankensector in een zogenaamde ‘stress-scenario’ terecht komt, dan is een besparing van zelfs minimaal €70 miljard nodig. Dit blijkt uit het rapport ‘Cost Reduction in the Banking Sector’ van Roland Berger Strategy Consultants onder 25 Europese banken, waaronder ING, Barclays en Santander.

Om dit te bereiken, moeten banken zich richten op het stroomlijnen en versimpelen van processen. Dit vereist een cultuuromslag die alleen bereikt kan worden door het structureel aanpakken van de oorzaak van de kosten.
 
Hoe €40 miljard besparen?
Uit het onderzoek blijkt dat banken binnen 18 maanden 10% tot 20% van de kosten kunnen besparen door organisatorische processen te verbeteren, zoals het stroomlijnen, standaardiseren én versimpelen van werkzaamheden en het intern delen van kennis. “Het versimpelen van producten en processen verbetert ook de positionering van de bank bij klanten. Die kiezen dan voor producten die ze begrijpen” aldus Mark de Jonge, partner bij Roland Berger. Als banken op termijn nog meer willen snijden in kosten, dan moeten ze denken aan hestructureringsprogramma’s en lange-termijn transformaties.

Roland Berger - Banking Study (1)

 
Banken nog lang niet klaar
De consultants constateren dat het opvallend is dat 40% van de top-25 banken nauwelijks bezig is met het structureel verlagen van de kosten. Bij 1 op 4 banken is het nog maar de vraag of de aangekondigde maatregelen voldoende zijn om zich te beschermen tegen een verdere verslechtering van de situatie in de bancaire sector. De Jonge: “Met de welbekende “kaasschaafmethode” redden banken het niet meer. Ze moeten de oorzaak van de kosten structureel aanpakken en zich niet beperken tot korte termijn besparingen. Bovendien verwacht de maatschappij dat de rol van banken de komende tijd nog meer in dienst zal staan van de economische ontwikkeling in Europa.”

Roland Berger - Banking Study (2) 

Cultuuromslag nodig
De Jonge: “De uitdagingen waar de banken voor staan, zijn niet te onderschatten en dienen omarmd te worden door het management van de banken. Het gaat hier echt om een cultuuromslag en dat is zeker in de bancaire sector niet makkelijk. Er is weinig tijd en veel druk vanuit de markt en de maatschappij om banken weer een relevante rol te laten spelen in het welzijn van de maatschappij. Het is dus zaak dat banken zo snel mogelijk aan de slag gaan met kostentransformaties”.

Nieuws

×

Meer nieuws over