ING Bank wordt nieuwe huisbankier van het Rijk

02 november 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Vanaf 1 januari 2016 is ING Bank vier jaar de huisbankier van de Rijksoverheid. ING kwam als beste naar voren uit een Europese aanbesteding uitgeschreven door het ministerie van Financiën. De overheid maakte vanaf 2008 gebruik van Royal Bank of Scotland (RBS) als huisbankier.

ING 4 jaar huisbankier
ING Bank zal voor minimaal vier jaar het volledige betalingsverkeer van alle ministeries en partijen als het Centraal Justitieel Incassobureau en DUO, de uitvoeringsorganisatie voor het onderwijs, uitvoeren. Per jaar gaat het om circa 40 miljoen betalingstransacties. ING handelt sinds 2011 de financiële zaken voor de Belastingdienst af. Dit blijft de bank doen.

Rijksoverheid - ING

ING volgt RBS op
De overheid maakte vanaf 2008 gebruik van RBS als huisbankier. Jaarlijks leverden deze diensten RBS zo’n €1,7 tot €2 miljoen op.

Vorig jaar liet de Partij van de Dieren (PvdD) onderzoek doen naar de mate waarin RBS maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft geïntegreerd in het investeringsbeleid. RBS scoorde op alle onderdelen - die de Eerlijke Bankwijzer aanhaalt - een dikke onvoldoende. Op de helft van de onderzochte thema’s kreeg RBS zelfs de laagste score. Naar aanleiding van deze score werd de door de PvdD ingediende motie om een andere huisbankier te zoeken aangenomen door de overige politieke partijen: D66, SP, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, 50PLUS/Baay en 50PLUS/Klein.