Interview met oprichters Crowdfundmarkt.nl

28 oktober 2015 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het succes van de groeiende website Crowdfundmarkt.nl is niet onopgemerkt gebleven. Funding Circle, het voormalige Zencap, ziet veel potentie in het overzicht dat de site biedt van het aanbod van crowdfundprojecten in Nederland. Voor Funding Circle een reden voor een interview met de oprichters van Crowdfundmarkt – Frank van der Linden en Jeroen van der Beek.

Begin 2015 werd Crowdfundmarkt.nl opgericht door Frank van der Linden en Jeroen van der Beek, beiden investeringsanalisten bij Eneco. Crowdfundmarkt.nl biedt kieskeurige investeerders de mogelijkheid om alle crowdfundingprojecten te vinden en met elkaar te vergelijken. Het is een zelfstandig en onafhankelijk initiatief met als doel de vraag naar en aanbod van projecten in crowdfunding bij elkaar te brengen. Van der Linden: “Als je als investeerder door de bomen het bos niet meer ziet, kun je bij Crowdfundmarkt.nl terecht waar je alle lopende crowdfundprojecten gemakkelijk kunt inzien en met elkaar vergelijken.” Funding Circle, die onlangs de Nederlandse crowdfundmarkt betrad door Zencap over te nemen, ging in gesprek met de oprichters van Crowdfundmarkt.nl vanwege de potentie die zij zien in de ‘vergelijkwebsite’.

Crowdfundingmarkt

‘Niet erg overzichtelijk’
Vanuit hun functie van investeringsanalisten hielden de twee zich voor de oprichting van Crowdfundmarkt al een tijdje bezig met alternatieve financieringen, vertellen Van der Linden en Van der Beek. Ook investeerden zij zelf via verschillende van de crowdfundingplatformen. “Wij kwamen erachter dat er veel platformen zijn en dus veel investeringsmogelijkheden, wat natuurlijk erg mooi is. Erg overzichtelijk is het alleen niet”, aldus Van der Linden. Hij voegt toe: “Elk platform presenteert zijn projecten op eigen manier, dat maakt het lastig om kredietprojecten met elkaar te vergelijken en te kijken welke projecten het beste bij jou als investeerder passen.” Van der Beek vult zijn partner aan: “Wij misten een website à la Kieskeurig.nl, alleen dan voor crowdfunding. Na vele strategische sessies zag Crowdfundmarkt.nl, in februari 2015, dan eindelijk het levenslicht.”

Crowdfundmarkt.nl is de afgelopen zeven maanden sinds zijn oprichting al erg populair geworden. Van der Beek vertelt: “Het aantal bezoekers loopt per maand op. Zo waren het aantal unieke bezoekers in augustus met ruim 30% gestegen ten opzichten van juli. Ook stijgt de animo vanuit verschillende crowdfundplatformen. De grootse hebben al een account op onze website. Zij zien de meerwaarde van onze dienst in. Per sessie bekijken potentiële investeerders drie tot vijf kredietprojecten, dat is erg veel.”

Ondanks de populariteit kan de website nog verbeterd worden, vertellen de oprichters in het interview met Funding Circle. Van der Linden vertelt over een nieuwe functie die laatst aan Crowdfundmarkt.nl is toegevoegd: “Wij merkten dat investeerders binding voelen met projecten in hun eigen regio, daarom hebben wij een aantal weken geleden een nieuwe filterfunctie geïntroduceerd. Investeerders kunnen nu projecten op regio zoeken, zo mis je nooit meer een project in jouw buurt.” Ook voor de toekomst zijn er grootse plannen om de website verder te laten groeien. Op de vraag: ‘waar staat Crowdfundmarkt.nl over vijf jaar?’ antwoorden de oprichters: “Een soort Booking.com onder crowdfundprojectvergelijkers. Dus niet alleen vergelijken maar ook beheren en direct investeren.”