AFM: Provisieverbod geldt niet voor serviceorganisaties

24 april 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Het provisieverbod dat vanaf begin dit jaar is ingevoerd geldt niet voor een aantal serviceorganisaties. Volgens Autoriteit Financiële Markten (AFM) voldoen deze organisaties aan de ontheffingsvoorwaarden. De ontheffing maakt het voor deze serviceorganisaties mogelijk om een passende beloning te ontvangen voor de activiteiten die zij uitvoeren voor een aanbieder van financiële producten.

Serviceorganisaties zorgen voor efficiency en kostenvoordeel
De serviceorganisaties waaraan de AFM ontheffing heeft verleend ondersteunen financiële instellingen met diverse beheer- en administratie activiteiten. Deze serviceorganisatie kunnen een hoge mate van efficiency realiseren door zich te specialiseren in een bepaalde activiteit en deze uit te voeren voor meerdere instellingen. De lagere kosten voor financiële instellingen kunnen uiteindelijk leiden tot tot goedkopere producten en een betere dienstverlening.

De AFM heeft ontheffing voor het provisieverbod verleend aan:
- Stater Nederland
- Quion Groep en aangesloten ondernemingen
- Dienstverlening Verzekerings Maatschappijen
- Fizzbo
- R.A. Investment
- Coöperatie SKYDOO U.A.
- Welcium
- Woongarant Servicer
- Adaxio

AFM Serviceorganisaties

Serviceorganisatie voldoen aan ontheffingsvoorwaarden
Om in aanmerking te komen voor een ontheffing moet een organisatie voldoen aan twee wettelijke voorwaarden. Allereerst moeten deze organisaties kunnen aantonen dat ze logischerwijs niet aan het provisieverbod kan voldoen. Daarnaast moeten deze organisaties voldoende maatregelen hebben genomen om de doelstellingen van het provisieverbod op een andere wijze te bereiken. De serviceorganisaties waaraan de AFM ontheffing heeft verleend voldoen aan deze voorwaarden. De verleende ontheffingen betreffen uitsluitend deeltaken die aanbieders hebben uitbesteed aan serviceorganisaties. Die taken hebben geen gevolgen voor de inhoud van het advies aan de consument.