Verzekeraars moeten Solvency II rapportages herzien

16 augustus 2012 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Verzekeraars worden de komende tijd gedwongen om nieuwe aanzienlijke wijzingen door te voeren in hun ICT systemen voor Solvency II. Het betreft met name aanvullende inspanningen op het gebied van compliance en business intelligence, waaronder op rapportages en templates. Dat blijkt uit een analyse van adviesbureau BearingPoint.
 
Op 30 juni 2013 zijn alle Europese verzekeraars verplicht zijn om hun processen en systemen voor deugdelijk bestuur, risicobeheer en compliance in overeenstemming te brengen met de Europese richtlijn Solvabiliteit II (Solvency II).
 
Nieuwe rapportageweergaven en aangepaste lay-outs
De Europese Autoriteit voor Verzekeringen en Bedrijfspensioenen (EIOPA) heeft onlangs een nieuw pakket rapportage- en openbaarmakingsvereisten op grond van Solvency II voor verzekerings-maatschappijen en verzekeringsgroepen gepubliceerd. Na een delta-analyse ten opzichte van de kwantitatieve rapportage-sjablonen van november/december 2011 (QRT’s) bleek dat er verschillen zijn. Zo moeten nieuwe rapportageweergaven worden gegenereerd en moeten de ‘lay-outs’ van somige bestaande verslagen worden aangepast. Een overzicht:
 
BearingPoint - Solvency 2
 
Het adviesbureau beoordeelde ook de complexiteit van de benodigde verandering. Voor 90% van de ‘nieuwe’ sjablonen en 65% van de ‘aangepaste’ sjablonen geldt dat de complexiteit ‘middelgroot’ is. Voor 5 van de 84 sjablonen wijzigingen is de complexiteit ‘groot’.
 
Goede stap voorwaarts
“De publicatie door EIOPA van de bevindingen uit de raadpleging inzake pijler 3 is een enorme stap voorwaarts ten aanzien van het wegnemen van de onzekerheden die heersen ten aanzien van de mate van gedetailleerdheid van de informatie die de toezichthoudende autoriteiten verwachten te ontvangen” aldus Patrick Maeder, hoofd van de verzekeringsafdeling van BearingPoint. Jürgen Lux, hoofd Solvency II bij BearingPoint voegt toe: “Wij hebben er alle prioriteit aan gegeven om onze standaard rapportageoplossing voor pijler 3 zo goed mogelijk af te stemmen op de laatste vereisten van EIOPA. Dit proces maakt integraal deel uit van het voortdurende onderhoud en de adviserende ondersteuning die wij bieden aan de klanten van onze ABACUS/Solvency II-rapportageoplossing.”
 
Te weinig prioriteit
In juni bleek uit onderzoek van BearingPoint dat Europese verzekeringsbedrijven te weinig prioriteit geven aan de rapportagerichtlijnen van Solvency II.