ABN AMRO investeert tegen plof- en ramkraken

19 april 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

ABN AMRO investeert om plof- en ramkraken tegen te gaan. ABN AMRO heeft op dit moment op sommige locaties te maken met de gevolgen van plof- en ramkraken. Zo hadden criminelen het in het weekend van 13 en 14 april gemunt op twee geldautomaten van ABN AMRO in Amsterdam en een in Vlissingen.

ABN AMRO neemt deze vorm van criminaliteit zeer serieus. De bank investeert om plof- en ramkraken te voorkomen door onder andere toegangsdeuren te verzwaren en maatregelen te nemen waardoor gas- of andere aanvallen mislukken. Ook voorziet ABN AMRO haar geldautomaten van het Live View-systeem, een video- en detectiesysteem dat ervoor zorgt dat de politie live kan meekijken als er bijvoorbeeld een plof- of ramkraak wordt gepleegd. Live View vergroot de pakkans van criminelen.

Criminelen gaan steeds geavanceerder te werk

Bij een plofkraak proberen criminelen door middel van een (gas)explosie de kluis van de geldautomaten te kraken. Bij een ramkraak wordt geprobeerd op de automaat in te rijden en zo de kluis te kraken. Dit soort aanvallen veroorzaakt veel schade aan gebouwen en automaat, terwijl er vaak nauwelijks of geen geld wordt buit gemaakt. De plof- en ramkraken worden vaak ’s nachts gepleegd en komen voor bij alle banken in Nederland.

ABN AMRO heeft ruim 1.700 geldautomaten verspreid over Nederland. In 2012 zijn de gezamenlijke banken in Nederland geconfronteerd met 127 plofkraken en 4 ramkraken.