Winststijging Bank of America stelt analisten teleur

18 april 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Bank of America heeft met de presentate van z'n kwartaalcijfers het ‘kwartaalcijfers-seizoen’ van de grote Amerikaanse banken afgesloten. Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2012 laat na JPMorgan Chase, Wells Fargo en Citigroup ook de Bank of America een sterke winststijging zien.

Vergeleken met het eerste kwartaal van 2012 is de winst van Bank of America over het eerste kwartaal van 2013 met 400% gestegen. In het eerste kwartaal van 2012 werd een nettowinst geboekt van 653 miljoen dollar. In het eerste kwartaal van 2013 bedroeg de winst van 2,6 miljard dollar. De totale opbrengsten kwamen uit op 23,7 miljard dollar. Een stijging van 1,2 miljard dollar.

De sterke winststijging ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012 geeft enigzins een vertekent beeld, omdat de bank in het eerste kwartaal van 2012 werd geconfronteerd met stevige boekhoudkundige lasten.

Winststijging Bank of America stelt analisten teleur

Naast het verschil in boekhoudkundige lasten wordt de winstgroei voornamelijk verklaart door grotere winsten en provisie-inkomsten uit de commercial en investment banking activiteiten van de bank. Niet alles was rooskleuriger dan vorig jaar. Zo vielen de opbrengsten uit hypotheken lager uit.

Analisten hadden meer verwacht van Bank of America. De vergelijking met vorig jaar laat een positief beeld zien, maar de winst viel lager uit dan analisten hadden voorspeld. De winst kwam in het eerste kwartaal van 2013 uit op 20 dollarcent per aandeel, waar gemiddeld op 23 dollarcent werd gerekend.