PwC: 18000 Britse bankiers verliezen baan dit kwartaal

24 januari 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

In de afgelopen 3 maanden hebben Britse banken, verzekeraars, vermogensbeheerders en andere financiële instellingen rond de 25.000 banen gesaneerd. Volgens een rapport van de werkgeversorganisatie CBI en adviesbureau PwC komt er voorlopig geen einde aan de leegloop van de Britse financiële sector. In het eerste kwartaal van dit jaar zullen naar verwachting meer dan 18.000 banen verloren gaan.  
 
Op het hoogtepunt van de financiële sector in het Verenigd Koninkrijk werkten er volgens CBI ongeveer 1 miljoen mensen. Dat zijn er inmiddels 132.000 minder, een vermindering van 13%. De sanering in het Verenigd Koninkrijk is vergelijkbaar met een trend die door heel Europa zichtbaar is. Door de financiele crisis worden Europese banken genoodzaakt om hun financiële huishouden op orde te brengen, waaronder een efficientere bedrijfsvoering.

Volgens een analyse van Roland Berger moeten banken de komende vijf jaar minimaal 10% besparen op hun totale kosten om gezond te blijven, wat neerkomt op een kostenbesparing van €40 miljard. De consultants verwachten dat meer dan de helft van deze bezuiniging voort zal komen uit ontslagen van bancaire professionals. De hoge druk op kostenbesparingen heeft met name te maken met de sterk verslechterde financiële positie van Europese banken. In de studie ‘Global Banking Risk Report 2012’ becijferde The Boston Consulting Group dat Europese banken in de afgelopen vijf jaar een verlies hebben geleden van $512 miljard, bijna 90% van het totaalverlies in de wereldwijde bancaire sector.