Capco: Banken moeten voor 500 miljard bezuinigen

29 oktober 2012 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Amerikaanse en Europese banken moeten voor minstens $500 miljard (€380 miljard) bezuinigen. Dat zegt Rob Heyvaert, CEO van Capco, een internationaal consultancy- en technologiebedrijf dat diensten levert aan de financiële sector. Banken hebben volgens hem een veel te zware kostenstructuur en zullen de komende tijd nog zwaar moeten saneren om weer gezond te worden.
 
Rob Heyvaert deed zijn uitspraak in een programma van Kanaal Z, de ‘RTL Z’ van België. Hij is in ons buurland een regelmatige gast op TV als het gaat om de economische crisis en bankensector.
 
$500 miljard bezuinigen
“Om voor de banken tot een normale verhouding te komen tussen rendement en investering (return on investment) moet er voor $500 miljard kosten uit de bancaire wereld verdwijnen, in de VS en in Europa”.
 
Met name op het gebied van centralisatie en shared services ziet hij grote kansen. “Heel wat activiteiten van banken kunnen onttrokken worden en op centrale platformen worden uitgevoerd tegen een veel lagere prijs. Nu zijn er duizenden mensen die exact dezelfde job doen bij bank A, B en C, zonder enige toegevoegde waarde. En dat moet veranderen, want zo kan de bankwereld niet overleven”. Hij waarschuwt dat de drang naar efficiency wereldwijd heel veel banen zal kosten.
 
Kostenstructuren van banken
De afgelopen tijd uitten veel economen en consultancykantoren kritiek op de torenhoge kostenstructuren van banken. In augustus berekende Roland Berger dat Europese banken minimaal €40 miljard moeten besparen in de komende vijf jaar willen ze gezond blijven. Met name de zakenbanken krijgen het zwaar, volgens het strategy consulting kantoor zullen tot wel 75.000 werknemers hun baan verliezen.