Capco: Topbankiers vrezen nieuwe wet en regelgeving

30 juli 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

2012 was een zwaar jaar voor bankiers en het ziet er naar uit dat 2013 niet veel beter wordt. 85% van de topbankiers verwacht dat 2013 een moeilijk jaar zal worden voor financiële instellingen. De invoering van nieuwe wet-en regelgeving zorgt voor de meeste slapeloze nachten, gevolgd door de druk om productiviteit te verhogen en kosten te beheersen. Dit blijkt uit onderzoek van Capco onder 54 senior managers werkzaam bij banken en verzekeraars. 

Alle indicatoren uit het onderzoek van het adviesbureau wijzen erop dat bestuurders in de financiële sector de komende 12 maanden regelmatig wakker zullen liggen. 67% van de respondenten vindt veranderende wet-en regelgeving het grootste issue. Deze angst komt niet geheel onverwacht, eerder onderzoek van KPMG toonde aan dat tussen 2012 – 2015 de regeldruk het hoogst zal zijn in 2013. De bancaire sector wordt dit jaar geconfronteerd met 16 nieuwe wetten en regels en daarbovenop een reeks van nieuwe/aangepaste technische standaarden.

De top 3 bestaat verder uit zorgen over de productiviteit, omdat meer gerealiseerd moet worden met minder mensen en tot slot kostenbeheersing. Ook organisatorische complexiteit, een potentiële break-up van de Eurozone en het gebrek aan beschikbaarheid van betrouwbare data om belangrijke beslissingen te kunnen nemen wordt door minstens 30% van de respondenten genoemd als oorzaken van een gebrekkige nachtrust.

Capco - Issues voor bankiers

Focusgebieden

De managers werd ook gevraagd hoe ze verwachten het tij te keren. Slecht nieuws voor het personeel: 60% van de respondenten verwacht op korte termijn te moeten snijden in het aantal medewerkers. 45% vindt een veranderingen in het business model noodzakelijk, waarbij transparantie en het terugwinnen van het klantvertrouwen centraal staan.