KPMG: Banken overspoeld door nieuwe wetten en regels

08 oktober 2012 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De bancaire sector wordt in de komende 3 jaar geconfronteerd met minimaal 38 nieuwe wetten en regels. Om maar niet te spreken over de honderden nieuwe/aangepaste technische standaarden. Om te voldoen aan de grote golf aan nieuwe nationale en Europese regelgeving moeten Nederlandse banken tot €200 miljard aan activa afstoten, zo’n 9% van de totale activa. Dat blijkt uit het rapport ‘Stapeling Regelgeving in de Bankensector’ van KPMG.
 
Het onderzoek van het Big4 kantoor is uitgevoerd in opdracht van VNO-NCW.
 
Een overzicht van het aantal nieuwe regels en wetten per jaar:

KPMG - Regelgeving banken
 
Grote impact
Uit het onderzoek komt naar voren dat de stapeling van regelgeving voor de banken grote effecten zal hebben. Zo moeten banken substantieel meer kapitaal aanhouden en worden ze geconfronteerd met hogere financieringskosten. Gevolg is dat banken fors moeten snijden in hun kosten en dat ze minder ruimte zullen hebben om krediet te verstrekken aan bedrijven en particulieren. Ook zal de rapportagedruk sterk toenemen.
 
Kredietverlening fors onder druk
Met name de impact op kredietverlening baart het adviesbureau grote zorgen. Zo hebben ze berekend dat de kosten van kredietverlening voor hypotheken en bedrijven met 0,8% - 0,9% zal stijgen als een gevolg van de regeldruk. “De gevolgen voor de Nederlandse economie zullen ingrijpend zijn” aldus het adviesbureau. Ook de VNO-NCW is bezorgd: “Dit is een horrorscenario dat grote schade kan toebrengen aan de Nederlandse economie en woningmarkt doordat er minder (en duurder) geld beschikbaar is voor krediet voor bedrijven en voor hypotheekverstrekking”.