Ex McKinsey econoom inspireert banken beleid PvdA

22 augustus 2012 Banken.nl 1 min. leestijd

De PvdA wil de financiële sector sterk hervormen, om zo een nieuwe crisis te voorkomen. Zo wil de politieke partij banken die betrokken zijn bij belastingontduiking stevig aanpakken. Dat blijkt uit het document ‘Beter Bankieren’ waarin de partij verschillende plannen voor het bankwezen heeft opgenomen. De PvdA baseert haar politieke voorkeur mede op een onderzoek van James Henry, voormalig Chief Economist bij McKinsey & Company.
 
Medio juli kwam naar voren dat een kleine elite van superrijken tussen de $21 en $32 biljoen aan vermogen heeft verborgen in schimmige belastingparadijzen. De grootste tax havens wereldwijd zijn China ($1,189 miljard), Rusland ($798 miljard), Zuid-Korea ($779 miljard), Brazilië ($520 miljard) en Kuwait ($496 miljard). De PvdA gaat eran uit dat banken meewerken aan het weggesluizen van geld en wil financiële instelling stevig laten voelen dat belastingontduiking een misdrijf is.
 
In het plan ‘Beter Bankieren’ is het volgende te lezen: “Volgens recent onderzoek van voormalig hoofdeconoom van McKinsey James Henry houden de superrijken in deze wereld een bedrag aan zwart geld ter waarde van 21 biljoen dollar achter. Banken die hier aan meewerken moeten aangepakt worden. Belastingontduiking is een misdrijf. Financiële instellingen mogen daar dus niet aan meewerken”.
 
Andere opvallende beleidspunten van de PvdA:
- ABN Amro gaat niet naar de beurs
- verhoog de kapitaaleisen van banken (‘Basel III eisen zijn nu al te soepel’)
- introduceren van een Bankenbelasting
- aanpakken van te hoge bonussen
- screening van beleidsbepalers bij financiële ondernemingen