Rijken verbergen 21 biljoen in belastingparadijzen

23 juli 2012 Banken.nl 1 min. leestijd

Een kleine elite van superrijken heeft in totaal tussen de $21 en $32 biljoen aan vermogen verborgen in schimmige belastingparadijzen. Doordat het meerendeel verborgen is voor de fiscus lopen overheden daardoor miljarden aan inkomsten mis. Dat blijkt uit een onderzoek van James Henry, voormalig Chief Economist bij McKinsey, en momenteel werkzaam voor de Britse organisatie Tax Justice Network.

Minimaal $21 biljoen weggesluisd
Henry constateert in zijn onderzoek dat de elite in omvang minimaal net zo veel geld heeft weggesluisd als de totale economie van de Verenigde Staten én die van Japan samen ($21 biljoen). Volgens de ex-McKinsey adviseur gaat het bovendien om een voorzichtige schatting. Hij gelooft dat de belasting-ontduiking de helft hoger kan liggen, met name omdat de waarde van vastgoed niet eens is meegerekend in de studie. Uit de studie blijkt ook dat een groot gedeelte van het vermogen in handen is van een kleine groep mensen. Zo bezitten circa 90,000 mensen net onder de helft van het totale bedrag ($9.8 biljoen).

“Het belastinggeld wat overheden hierdoor mislopen is immens”, aldus de onderzoeker. “Het bedrag is groot genoeg om een significant verschil te maken in de overheidsfinanciën van veel landen."

Tax havens
De grootste tax havens wereldwijd zijn China ($1,189 miljard), Rusland ($798 miljard), Zuid-Korea ($779 miljard), Brazilië ($520 miljard) en Kuwait ($496 miljard). 

(Klik om de afbeelding te vergroten)

Belasting Ontduiken

Over het onderzoek
Henry maakte voor zijn onderzoek gebruik van cijfers van de Bank voor Internationale Betalingen, het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank en nationale overheden. Het onderzoek richt zich puur op financiële activa; niet-financiële activa zoals vastgoed en goud is niet meegenomen.