Bank of England verduidelijkt rol McKinsey en Deloitte

17 januari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De Bank of England (BOE) heeft recent McKinsey en Deloitte ingeschakeld om de strategie en de bedrijfsvoering van de centrale bank onder de loep te nemen. De inhuur heeft in de afgelopen drie maanden voor ophef gezorgd binnen de Britse media – de BOE zou te veel verantwoordelijkheid hebben gegeven aan de consultants. Ook zou het een teken van zwakte zijn en risico’s met zich meebrengen. Naar aanleiding hiervan heeft de BOE besloten om de rolverdeling te verduidelijken: “We zullen onze eigen strategie bepalen, McKinsey en Deloitte ondersteunen de review”, aldus de centrale bank.

Eind oktober schreef Banken.nl over de inhuur van McKinsey en Deloitte. Hun belangrijkste taak: de strategie en bedrijfsvoering van de bank doorlichten en verbeterplannen opstellen. De evaluatie wordt naar verwachting eind deze maand opgeleverd.

Na enkele verschillende rapporten in de Britse media, met name rondom het strategiewerk van McKinsey, besloot de 319 jaar oude instelling om de rol van de consultingorganisaties te verduidelijken. “McKinsey & Company dicteert onze strategische review niet” schrijft Charlotte Hogg*, Chief Operating Officer van BOE, in notulen gepubliceerd op hun website. “McKinsey’s rol is het ondersteunen van ons strategiedefinitie-proces. Vanuit hun ervaring voorzien ze ons in fact-based analyses, input ten aanzien van soortgelijke organisaties en helpen ze met het arrangeren van bezoeken aan sommige van deze bedrijven. McKinsey begeleidt het proces, maar de regie ligt bij de bank” voegt Hogg toe.

In de tussentijd hebben Deloitte en McKinsey voortgangsrapporten van beide reviews overhandigd aan de Court of Directors (de toezichtsraad van de bank). Directors beschrijven de consultants als behulpzaam, en raadslid Bradley Fried is “onder de indruk van de voortgang tot dusver”. Het eerste concept van de complete reviews zal eind januari worden gepresenteerd. Februari is gereserveerd voor het doorvoeren van aanpassingen en het delen van informatie met een bredere groep van hooggeplaatste stakeholders.

* Charlotte Hogg monitort het werk van de consultants. Zij startte haar loopbaan bij de centrale bank van de UK alvorens zij zich in 1994 voegde bij McKinsey in Washington. Ze sloot zich in juli 2013 weer aan bij BOE na een periode bij Banco Santander.