Nasleep Covid-19 kan bankensector strop opleveren van wel $4,7 biljoen

17 maart 2021 Banken.nl 2 min. leestijd

McKinsey & Company stelt dat de wereldwijde bankensector de komende drie jaar voor een ‘multi-triljoenen stresstest’ staat. Volgens berekeningen van het adviesbureau zouden banken tot 2024 tegen een verlies van maar liefst $4,7 biljoen aan cumulatieve inkomsten kunnen aanlopen. Als de financiële instellingen niet snel handelen dreigt een enorme daling van het rendement op het eigen vermogen.

Banken hebben gedurende de coronacrisis een cruciale rol gespeeld in het opvangen van de ergste economische klappen voor zowel bedrijven als particulieren. Volgens de analisten van McKinsey & Company heeft deze rol banken in een uiterst kwetsbare positie geplaatst voor de aankomende vier jaar.

Het adviesbureau constateert dat de sector de stresstest van de crisis tot nu toe goed heeft doorstaan. De komende tijd zullen banken echter te maken krijgen met flinke kredietverliezen waardoor aanzienlijke uitdagingen ontstaan in hun lopende activiteiten, in de vorm van een dalend rendement op het eigen vermogen.

Nasleep Covid-19 kan bankensector strop opleveren van wel $4,7 biljoen

Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat de economie zich langzaam zal herstellen, waardoor de voorzieningen voor kredietverliezen dit jaar de voorzieningen ten tijde van de financiële crisis in 2008 kunnen overtreffen. McKinsey verwacht dat banken hierdoor tussen 2020 en 2024 te maken krijgen met een verlies van $1,5 biljoen tot $4,7 biljoen aan cumulatieve inkomsten, afhankelijk van hoe snel het economisch herstel verloopt.

In het basisscenario gaat McKinsey uit van $3,7 biljoen aan gederfde inkomsten. An sich zou het bankensysteem deze klap moeten kunnen weerstaan, maar in hetzelfde scenario blijft het rendement op het eigen vermogen dalen – van 8,9% in 2019 tot 4,9% in 2020 naar 1,5% in 2021. De onderzoekers stellen dat de impact per regio verschilt, maar dat de klap waarschijnlijk het hardst aankomt in Noord-Amerika en Europa.

Nasleep Covid-19 kan bankensector strop opleveren van wel $4,7 biljoen

McKinsey-analist Matthieu Lemerle stelt dat banken snel in actie moeten komen om het verlies te beperken. Het onderzoek presenteert tevens drie vereisten om banken zo goed mogelijk te wapenen tegen de aankomende trend. Zo stelt het rapport dat banken een hernieuwde snelheid en wendbaarheid in hun activiteiten moeten verankeren en lering moet trekken uit hoe ze op de crisis gereageerd hebben.

Ten tweede wordt banken geadviseerd om hun bedrijfsmodel fundamenteel opnieuw uit te vinden, ter compensatie van de door de aanhoudende nul procent-rentetarieven misgelopen inkomsten en om andere economische uitdagingen het hoofd te bieden. Daarbij doen ze er volgens McKinsey goed aan ideeën over te nemen van digitale disruptors. Tot slot stelt het strategiekantoor dat banken een bredere visie naar toe buiten toe moeten presenteren, vooral op het gebied van milieu-, sociale en bestuurskwesties.