CEO Deloitte verwacht meer IPOs in 2010

23 januari 2010 Banken.nl 1 min. leestijd

De beursgang maakt dit jaar een inhaalslag. Dat is althans de voorspelling van Deloitte, nu de interesse in een beursnotering na een paar jaar van slapte weer toeneemt. Bijvoorbeeld bij private equity-partijen, die de beursgang weer aantrekkelijker vinden om bedrijven in hun portefeuille af te stoten.

Vorig jaar konden beleggers in Amsterdam slechts een handvol nieuwe noteringen verwelkomen. Onder meer Delta Lloyd en Dockwise waagden de stap naar de beurs.

Deloitte: beursgang maakt inhaalslag 

Maar de voortekenen voor dit jaar zijn gunstiger. Bij adviesbureau en accountantskantoor Deloitte neemt het aantal oriëntatietelefoontjes over een beursgang toe, zegt CEO Roger Dassen. „Dat is in het laatste kwartaal van vorig jaar begonnen. Voor die tijd was het slap. Dat zat hem niet alleen in het onzekere klimaat, maar ook in het feit dat het ingewikkeld is om een goede waardering van een bedrijf vast te stellen. Dan zou een bedrijf naar de beurs worden gebracht tegen een flinke discount (een uitgiftekoers onder de werkelijke waarde van de bezittingen, red.). Daarop zeiden bedrijven: we zingen het nog wel even uit tot het beter gaat.”

Volgens Deloitte studeren ook snel groeiende bedrijven weer op een beursgang als kapitaalverschaffing. Topman Jan van Rutte van Fortis Bank Nederland zag in de tweede helft van vorig jaar een toename in het aantal ‘strategische financieringen’, ofwel geld voor groei. „Wij denken dat dat aanhoudt, en dat de beurs daarbij duidelijk op het netvlies staat. Bedrijven willen voor financiering minder gebonden zijn aan alleen bankkredieten.”

De Nederlandsche Bank meldde eind vorig jaar al dat alle Nederlandse bedrijven samen in het tweede halfjaar voor €10,3 miljard aan nieuwe aandelen uitgaven. In de anderhalf jaar daarvoor hadden nauwelijks emissies plaatsgevonden.