IG&H Consulting: daling van 11% in afgesloten hypotheken

15 april 2010 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Het aantal afgesloten hypotheken is in de eerste twee maanden van dit jaar gedaald met 11 procent ten opzichte van een jaar geleden. Oorzaak is de discussie over de hypotheekrenteaftrek.

Dat meldt de Volkskrant woensdag op basis van cijfers van adviesbureau IG&H Consulting & Interim, dat heeft gekeken naar gegevens van het kadaster. Hypotheekverkopers, makelaars en woning-inrichters hadden gehoopt dat de huizenmarkt zou aantrekken, aangezien het consumentenvertrouwen stijgt en de werkloosheid meevalt, maar dat is niet het geval.

Mathijs Mons, & Interim, partner bij IG&H Consulting zegt dat dit komt doordat eventuele maatregelen nog niet in de huizenprijs zijn verwerkt. "Dat werkt een afwachtende houding in de hand."

Omvang van hypotheekmarkt 10 jaar terug in de tijd

Uit eerder onderzoek (Jaaroverzicht 2009) van IG&H Consulting & Interim bleek dat de totale hypotheekomzet vorig jaar dramatisch is gedaald. Vorig jaar daalde de omzet naar €65,6 miljard, een daling van maar liefst 33% ten opzichte van 2008. Het aantal verkochte hypotheken laat met een terugval van 32% een vergelijkbare trend zien. Daarmee lag lag de hypotheekmarkt ongeveer op hetzelfde niveau als in 2000.