BCG: Zakenbanken moeten zich weer specialiseren

30 mei 2011 Banken.nl 1 min. leestijd

Investment Banks moeten meer inspanningen doen om het rendement op het eigen vermogen weer op het niveau te krijgen van voor de crisis. Dat stelt de Boston Consulting Group (BGC) in de studie 'Tough Decisions and New Directions: Global Capital Markets 2012'.

Rendementniveau
Uit het onderzoek van BCG blijkt dat huidige rendementniveaus nog lang niet terug zijn op de niveaus van voor de crisis. De consultants verwachten zelfs dat Return on Equity (ROE) over 2011 lager zal zijn dan het voorgaande jaar. Belangrijkste oorzaken voor de lagere rendementniveaus zijn de alsmaar toenemende eisen die toezichthouders stellen, de stijging in ICT kosten en de zwakke economische ontwikkeling.

BCG: ROE Zakenbanken 1

Focus
Allen als investment banks meer focus aanbrengen kunnen ze terugkomen op het oude rendementniveau. In het rapport concluderen de consultants dat zakenbanken zich weer sterker moeten richten op hun klanten en op dat wat ze daadwerkelijk onderscheidt. Zo moeten ze hun klantenbasis en het handelsvolume kritisch in kaart brengen en hun diensten hierop afstemmen. De BGC adviseurs raden de zakenbanken ook aan om kleine niche-specialismen aan andere kleinere banken over te laten.

Daarnaast is het nodig dat zakenbanken hun kosten verlagen. In het onderzoek identificeert BCG 10 korte- en lange-termijn mogelijkheden, zie onder:

BCG: ROE Zakenbanken 2