Goldman Sachs zoekt koper voor salademaker Johma

08 oktober 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Zakenbank Goldman Sachs gaat op zoek naar een koper voor Twentse salademaker Johma, in opdracht van eigenaar AAC Capital Partners. Het bedrijf staat voor ongeveer €300 miljoen in de etalage en de zakenbank is op zoek naar geïnteresseerde private equity investeerders of strategische kopers. Dat meldde het FD eerder deze week.

Johma, voluit Johma Signature, is een bekende bereider van smeersalades en saladeschotels. Het bedrijf is in 1968 opgericht door Johan Schreur en zijn echtgenote, die salades maakten vanuit een garage in Glanerbrug. Anno 2015 is Johma gevestigd in de Twentse plaats Losser en is uitgegroeid tot een van de grootste salademakers van Nederland, met een personeelsbestand van 170 sterk en een brutobedrijfsresultaat van circa €30 miljoen.

Johma, AAC, Goldman Sachs

Johma wordt verkocht
Johma is momenteel in handen van AAC Capital Partners, een investeringsmaatschappij uit Amsterdam die zich richt op mid-market bedrijven in de Benelux. De salademaker kwam in mei 2012 in het bezit van AAC Capital en heeft sindsdien zijn marktpositie in de Benelux versterkt en de export vergroot. Eerder deze week werd bekend dat Johma in de verkoop staat, en dat AAC Capital Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft ingehuurd om op zoek te gaan naar een koper. Dat meldt het FD op basis van bronnen die bekend zijn met de verkoop.

Goldman Sachs peilt belangstelling
Dat Goldman Sachs de belangstelling van private equityhuizen en strategische kopers gaat peilen voor Johma is opvallend. De salademaker zal naar verwachting voor zo’n €300 miljoen over de toonbank gaan, maar Goldman Sachs houdt zich normaal gesproken alleen bezig met deals van €1 miljard of meer. De bronnen van het FD meldden dat de Amerikaanse zakenbank in dit geval een uitzondering maakt voor AAC Capital, omdat Goldman Sachs zelf een van de achterliggende geldschieters is van de Amsterdamse investeerder. Volgens het FD vergroot dit ook de kans dat Johma straks een buitenlandse eigenaar heeft.

Vanwege de stabiele kasstromen en relatief voorspelbare investeringsbehoefte van bedrijven in de voedingsindustrie, is deze sector anno 2015 interessant voor professionele investeerders. Maar ook het economisch herstel zorgt voor investeringsruimte voor strategische overnames bij grotere spelers in de voedselindustrie zelf.