Venn wil jaarlijks €2 miljard aan hypotheken verstrekken

27 augustus 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het Britse Venn Partners heeft zichzelf ten doel gesteld om jaarlijks €2 miljard aan hypotheken te verstrekken op de Nederlandse hypotheekmarkt. De Nederlandse tak van de vermogensbeheerder liet onlangs aan het FD weten genoeg investeerders te hebben gevonden om dit doel werkelijkheid te maken.

Venn Partners
Venn Partners is een Britse vermogensbeheerder en kredietverstrekker die eind 2013 een hypotheekportefeuille van GE Artesia overkocht in de Nederlandse hypotheekmarkt. Deze hypotheekportefeuille had toen een waarde van €0,5 miljard, en Venn Partners was van plan deze met zo’n 0,5 miljard per jaar aan hypotheken aan te vullen. Begin 2015 sprak Marc de Moor, die de leiding heeft over de Nederlandse tak, de ambitie uit om de portefeuille in de loop van 2015 te verdubbelen in grootte. Niet via overnames, maar door het uitbouwen van het Venn Partners merk, dat hypotheken aanbiedt onder zijn eigen label.

Venn Partners

€2 miljard per jaar
Een halfjaar later lijkt het goed te gaan met de Britse speler. De Moor vertelt onlangs aan het FD dat Venn Partners de groeidoelstelling voor de komende jaren heeft gezet op €2 miljard per jaar. Hij verwacht in 2015 de €2 miljard nog niet te halen: “Je moet eerst een naam opbouwen, ook bij de distributiepartners”, zegt De Moor tegen het FD. “Het duurt een tijdje, maar het moet op termijn wel lukken.” €2 miljard aan hypotheken zou ongeveer goed zijn voor 3,5% van de Nederlandse hypotheekmarkt.

De Nederlandse hypotheekmarkt kent de afgelopen tijd meer toetreders. Enkele recente voorbeelden zijn Elan, Munt en Maple Financial Group uit Canada. Volgens De Moor is dit geen bedreiging voor zijn groeidoelstellingen. De markt is volgens hem groot genoeg, en de traditionele spelers spelen volgens hem te weinig in op de groeiende vraag naar hypotheken. Ondanks hun topposities in de top 5 hypotheekverstrekkers lijken de grootbanken steeds meer marktaandeel in te leveren ten gunste van nieuwe spelers en hypotheekfondsen van bijvoorbeeld Aegon en Achmea.