Femke de Vries treedt toe tot bestuur van AFM

25 augustus 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Femke de Vries treedt per 1 oktober 2015 toe tot het bestuur van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De Vries volgt Theodor Kockelkoren op, die per 15 oktober de AFM verlaat.

Femke de Vries
Prof. Mr. dr. Femke de Vries werkt sinds 2003 bij de Nederlandsche Bank (DNB). Ze is daar werkzaam geweest als toezichthouder en divisiedirecteur. Ze heeft nu als secretaris-directeur de leiding over het intern bedrijf en de bewaking van de besturing van DNB. Daarvoor was ze als divisiedirecteur achtereenvolgens verantwoordelijk voor het toezicht op pensioenfondsen en beleggingsondernemingen en de divisie toezicht expertisecentra. Ze had daarmee een belangrijke rol bij de cultuurverandering in het toezicht van DNB.

Sinds maart 2015 is ze bijzonder hoogleraar Toezicht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze richt zich in haar onderzoek en onderwijs op ontwikkelingen in het toezicht, onder meer op de vraag hoe transparantie over en de effecten van toezicht kunnen bijdragen aan de naleving van gestelde normen en het voldoen aan maatschappelijke verwachtingen.

Paul Rosenmöller, voorzitter van de raad van toezicht van de AFM: "Femke de Vries heeft uitgebreide kennis van en ervaring met de financiële sector en het toezicht op die sector. Ze heeft daarnaast ervaring met het besturen van een complexe organisatie. Deze combinatie is zeldzaam en maakt haar uitermate geschikt om samen met haar collega-bestuursleden leiding aan de AFM te geven."

Bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven: "Het toezicht van de AFM is sterk in ontwikkeling. Innovatie in de financiële sector op onder meer het gebied van technologie en nieuwe verdienmodellen stellen nieuwe eisen aan de kwaliteit, intensiteit en vorm van het toezicht. Dit leidt tot een noodzakelijk verdere ontwikkeling van het toezicht van de AFM. Daarom heeft de AFM een hooggekwalificeerd bestuurder en toezichthouder nodig, die het huidige bestuur komt versterken. Femke de Vries heeft bewezen ervaring en expertise op het gebied van toezicht op de financiële sector en innovatie van het toezicht. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat ze de verdere ontwikkeling van ons toezicht zal stimuleren. We kijken uit naar haar komst."

Femke de Vries: "Ik zie er naar uit om bij te dragen aan het toezicht van de AFM. Daarbij zal ik gebruik kunnen maken van de waardevolle ervaringen die ik bij DNB als toezichthouder heb opgedaan met bijvoorbeeld de inrichting van het nieuwe toezicht. Ik kijk met veel plezier en dankbaarheid terug op de afgelopen jaren bij DNB. Bij de AFM ga ik samen met mijn nieuwe collega's vanuit het gedragstoezicht verder met de stappen die de financiële sector nog gaat en moet zetten op weg naar duurzaam herstel van vertrouwen."