ECB: Toename geld en kredietverlening in Europa

29 juli 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

Zowel de geldhoeveelheid als het aantal verstrekte kredieten aan huishoudens en de private sector zijn in juni in de eurozone toegenomen. Dat meldt de Europese Centrale Bank (ECB) De geldhoeveelheid groeide met 5%, kredietverlening aan huishoudens met 1,7% en aan de private sector werd 0,2% meer geleend.

Geldhoeveelheid
In juni is de geldhoeveelheid in de eurolanden ongeveer even hard gegroeid als in mei. Dat blijkt uit de maandelijkse data van de ECB over geld- en kredietgroei in de eurozone. In mei nam de geldhoeveelheid met 5,3% toe en in juni kwam er 5% meer geld bij – volgens de M3 maatstaf. Bij deze maatstaf worden alle soorten geld meegenomen – niet alleen direct opvraagbare tegoeden, giraal en chartaal geld (M1), maar ook deposito’s en schuldbewijzen met een looptijd tot twee jaar.

Groei kredietverstrekking
Ook de hoeveelheid geld die verleend is door Europese banken aan huishoudens, het niet-financiële bedrijfsleven en de private sector is in juni toegenomen. Aan huishoudens werden 1,7% meer leningen toegekend, terwijl het niet financiële bedrijfsleven 0,1% meer leningen heeft afgesloten. De private sector zag zijn geleende kredieten op jaarbasis met 0,1% groeien. In mei bedroeg die groei nog 0,2%.