ING: Starter overtuigd van bodem hypotheekrente

19 juni 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Wat de hypotheekrente betreft verwachten vier op de tien starters en woningbezitters dat de bodem van de hypotheekrente nu is bereikt. Circa een op de tien verwacht dat de hypotheekrente vanaf nu weer gaat stijgen. Verder vinden starters en woningbezitters het een gunstige periode om nu een huis te kopen, het sentiment hierover is nog nooit zo hoog geweest. Dit blijkt uit het ING WoonBericht.

Vertrouwen woningmarkt op hoogste niveau in zes jaar

De ING WoonIndex komt in het tweede kwartaal van 2015 uit op 118. (Q1 2015 was 115). Wim Flikweert, manager Hypotheken bij de ING: “Het vertrouwen in de woningmarkt komt daarmee op het hoogste niveau sinds 2009. Woningbezitters en starters zijn op alle indicatoren positiever ten opzichte van het vorige kwartaal. Zij verwachten dat er meer huizen verkocht zullen worden en vinden het vooral een gunstige periode om op dit moment een huis te kopen. Van de ondervraagden is 40% er van overtuigd dat de bodem van de hypotheekrente nu is bereikt. Circa 14% verwacht dat de bodem van de hypotheekrente in de tweede helft van 2015 bereikt zal worden en een op de tien verwacht dat de rente vanaf nu gaat stijgen.”

ING - Starters op woningmarkt

Verwachting huizenprijzen hangt samen met voorkeur voor locatie

De verwachting met betrekking tot de ontwikkeling van de huizenprijzen heeft voor een kwart van de starters invloed gehad op de voorkeur voor hun locatiekeuze. Flikweert: “Een kwart van de ondervraagden met een voorkeur voor een landelijke locatie verwacht dat de huizenprijzen nog zullen dalen. Dit is voor mensen met een voorkeur voor een woning in de stad (3%) of net daarbuiten (7%) een stuk lager.”
Overall verwacht de helft van de starters en twee op de vijf woningbezitters dat de bodem van de huizenprijzen al is bereikt. Ruim een kwart van de koopwoningbezitters en een op de vijf starters denkt dat de huizenprijzen nu gaan stijgen.

Eerst eigen woning verkopen voordat men zelf biedt

Acht op de tien woningbezitters willen eerst hun huis verkopen voordat ze een bod uitbrengen op een andere woning. Ruim 10% gaat een bod doen als zij een woning tegenkomen die aan de woonwensen voldoet en zet daarna de huidige woning te koop. Flikweert: “Ondanks het gestegen vertrouwen in de woningmarkt zien wij dat woningbezitters behoudend zijn en geen risico’s nemen.”