Globalance: Zien hoe en waar je geld belegd wordt

28 mei 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Met de nieuwe footprint-app van Zwitserse private bank Globalance kunnen klanten op interactieve wijze zien in welke bedrijven hun geld belegd wordt en wat de gevolgen daarvan zijn. Doel achter de app is het vergroten van de transparantie van hoe het geld van klanten belegd wordt evenals het elimineren van toekomstige risico’s. In de mobiel bankieren app van Triodos Bank is al langer zichtbaar wat er met je geld gebeurt.

Volgens Reto Ringer, oprichter en CEO van Globalance Bank, is de financiële sector niet zeer transparant als het aankomt op de werking van beleggen en is vaak niet duidelijk wat het effect is van de beleggingen en investeringen in de economie, het bedrijfsleven en het milieu. Om dit gebrek aan transparantie voor klanten te verminderen of zelfs geheel weg te nemen heeft de Zwitserse private bank een nieuwe app ontwikkeld.

Reto Ringer - Globalance Bank

Portfolio Footprint
De nieuwe ‘footprint’- app van Globalance geeft klanten inzicht in de manier waarop hun geld wordt belegd. De klant kan zien in welke sectoren en markten, en zelfs in welke ondernemingen zijn geld is geïnvesteerd. Maar nog belangrijker is de footprint of het effect van deze investeringen.

Volgens Ringer hebben klanten vandaag de dag het recht om te weten wat hun vermogen voor effect heeft op de wereld om ons heen, zoals op vooruitgang in de wetenschap, welvaart in de maatschappij of bescherming van het milieu. Of juist het tegenovergestelde daarvan, want ook de negatieve effecten van investeringen worden in beeld gebracht. “De Footprint helpt ons en onze klanten om toekomstige risico’s te elimineren”, aldus Ringer.

“Google Earth voor beleggen”
Ringer vindt vooral de toegenomen transparantie voor klanten van belang: “De Globalance Footprint biedt een compleet nieuwe transparantie voor beleggers. Beleggers zien in een oogopslag welke uitwerking hun geld heeft op de wetenschap, maatschappij en het milieu. Men kan in zijn portfolio ook toekomstige risico’s op economisch, ecologisch en maatschappelijk gebied identificeren; het is een soort Google Earth voor beleggen.”

In de mobiel bankieren app van Triodos Bank is al langer zichtbaar wat er met je geld gebeurt. Met de app kunnen klanten via Google Maps zien welke initiatieven de bank in de omgeving financiert, zodat klanten zich een beeld kunnen vormen van wat er met hun geld wordt gedaan.