NVB dialoogbijeenkomst over verduurzaming woningmarkt

06 mei 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Huiseigenaren moeten meer inzicht krijgen in de voordelen die energiebesparende maatregelen kunnen opleveren. De verduurzaming van de woningvoorraad kan daardoor een impuls krijgen. Positieve financiële prikkels kunnen daarbij helpen. Triodos geeft huiseigenaren bijvoorbeeld een korting op de hypotheekrente naarmate hun huis energiezuiniger is. Dat kwam naar voren tijdens de dialoogbijeenkomst over verduurzaming van de woningmarkt bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Vertegenwoordigers van consumentenorganisaties, werkgevers, brancheorganisaties, banken en de overheid gingen met elkaar in gesprek over verduurzaming van de woningvoorraad. Paneldiscussies werden afgewisseld met presentaties van het Nibud, Bouwend Nederland en Triodos.

Voordelen energiebesparing vaak onduidelijk
De centrale vraag was hoe verduurzaming van de particuliere woningmarkt versneld kan worden. Huiseigenaren zijn terughoudend met het investeren in energiebesparende maatregelen. De voordelen van zulke maatregelen zijn voor veel huiseigenaren onduidelijk. Ondanks een schat aan informatie op internet, weten zij volgens Bouwend Nederland vaak niet goed waar ze moeten beginnen. Ook is voor veel consumenten onduidelijk hoeveel geld ze kunnen besparen op de energierekening, of de waarde van hun huis stijgt en of het wooncomfort toeneemt.

NVB dialoogbijeenkomst over verduurzaming woningmarkt

Financiering niet de drempel
De financiering van besparende maatregelen hoeft voor het grootste deel van de woningbezitters geen drempel te zijn volgens het Nibud. Ruim de helft van de huishoudens met een eigen woning heeft €35.000 spaargeld of meer. Bovendien heeft circa 85% van de huiseigenaren ruimte om de hypotheek te verhogen. Maar in de praktijk moeten energiebesparende maatregelen concurreren met andere uitgaven, zoals de vakantie, een nieuwe keuken of een dakkapel. Die krijgen in veel gevallen voorrang, omdat de voordelen een stuk concreter zijn.

Inzicht kan consument investeringsprikkel geven 
Als consumenten meer inzicht krijgen in de voordelen van maatregelen, kan dat een impuls geven aan de verduurzaming van de particuliere woningmarkt. Positieve financiële prikkels kunnen daarbij helpen. Triodos geeft huiseigenaren bijvoorbeeld een korting op de hypotheekrente naarmate hun huis energiezuiniger is. Banken kunnen klanten actiever gaan wijzen op de mogelijkheden om te investeren in energiebesparende maatregelen, maar kunnen daar geen advies over geven. Zij zouden daarvoor kunnen samenwerken met andere partijen, zoals bouwkundig adviseurs.

De NVB wil een vervolg geven aan de discussie en samen met alle stakeholders onderzoeken welke stappen gezet kunnen worden om de verduurzaming van particuliere woningen te versnellen.