BinckBank presteert 1ste kwartaal beter dan verwacht

01 mei 2015 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

BinckBank heeft in het eerste kwartaal van 2015 een sterkere prestatie dan verwacht neergezet. De online broker en vermogensbeheerder heeft in het eerste kwartaal goed weten te profiteren van het aantrekkende sentiment op de beurs. BinckBank heeft een goed kwartaal achter de rug, waarin de omzet en winst zijn gestegen.

Hogere operationele winst door groei transactievolume

BinckBank boekte tegen verwachting in een hogere operationele omzet. De omzet steeg op jaarbasis met 4% van €46,4 miljoen naar €48,2 miljoen. In een vooruitblik op de eerste kwartaalresultaten raamden analisten nog een operationele omzet van €45,3 miljoen. De stemming op de beurs was goed met over het algemeen stijgende koersen. Volgens de online broker en vermogensbeheerder nam hiermee het vertrouwen van beleggers toe en daarmee ook het aantal transacties. Het aantal retail transacties die BinckBank in het eerste kwartaal van 2015 verwerkte lag met 2,52 miljoen hoger dan de 2,36 miljoen transacties een jaar eerder.

BinckBank presteert 1ste kwartaal beter dan verwacht

“Dit goede resultaat werd onder meer gedreven door een sterke toename van het transactievolume, waarmee het aantal verrichte transacties bij BinckBank nu drie opeenvolgende kwartalen een stijging vertoont”, aldus CEO a.i. Vincent Germyns van BinckBank.

Sterke stijging nettowinst, krimp beheerd vermogen gestopt

De online broker en vermogensbeheerder noteerde onder de streep bijna een verdubbeling van de nettowinst, maar net geen €10 miljoen. Het gecorrigeerd nettoresultaat steeg met 42% van €11,6 miljoen een jaar eerder tot €16,4 miljoen. De stijging van de gecorrigeerde winst is volgens BinckBank vooral toe te rekenen aan toename van de provisiebaten met 7% naar €38,4 miljoen. De rentebaten daarentegen daalden juist met 14% naar €6,4 miljoen. Het beheerd vermogen nam in het eerste kwartaal op kwartaalbasis net met 1% toe tot €1.971 miljoen, terwijl op jaarbasis er nog een krimp van 21% was.  

Alex ziet uitstroom opdrogen

Het beheerd vermogen bij dochteronderneming Alex Vermogensbeheer daalde wel, van €2,5 miljard een jaar geleden naar €2 miljard. De opnames van klanten vlakten af, van €126 miljoen in januari tot €55 miljoen in maart. De uitstroom kwam van januari tot en met maart uit op €241 miljoen. Er kwam €41 miljoen aan nieuw vermogen binnen. De uitstroom bij Alex droogde in april zo goed als op, meldde topman Vincent Germyns aan AFN. Hij liet ook weten dat de klantenbasis van het bedrijf in brede zin veel actiever is geworden. “En dat is niet alleen in Nederland. We zitten in een positieve flow”, zegt Germyns.

Geen negatieve gevolgen procedures

BinckBank ging in de persverklaring ook in op een aantal klachten van klanten die stellen verlies te hebben geleden op hun beleggingen via Alex Vermogensbeheer. De Vermogensmonitor heeft aangekondigd namens klanten procedures te beginnen tegen BinckBank. Het bestuur van de online broker en vermogensbeheerder verwacht vooralsnog dat deze dreiging geen significante negatieve financiële gevolgen voor BinckBank zal hebben.

Vincent Germyns definitief benoemd tot CEO

De online broker en vermogensbeheerder maakte ook bekend dat de raad van commissarissen heeft besloten om Vincent Germyns definitief te benoemen als bestuursvoorzitter, na toestemming van toezichthouders.