Raad van Kinderen NVB aan de slag bij ING

16 april 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De sinds kort actieve Raad van Kinderen van de Nederlandse Vereniging van Banken ging eerder deze week op werkbezoek bij het ING-kantoor in Amsterdam. De kinderen (11-12 jaar) adviseren de komende drie jaar de bestuurders van banken over ‘toekomstgericht bankieren’.

De Raad van Kinderen is een initiatief van de Missing Chapter Foundation (MCF) – onder leiding van Prinses Laurentien – en UNICEF Nederland. Bedrijven kunnen een Raad van Kinderen aanstellen en zo gebruik maken van de scherpe en verfrissende inzichten en vragen van kinderen. Zij krijgen dan de hulp van een klas kinderen uit groep 6, 7 of 8, die helpen bij het bespreekbaar maken van strategische dilemma’s.

ING - Raad van kinderen aan de slag bij ING

“Kinderen willen bijdragen aan een betere wereld, hebben het recht om gehoord te worden en hebben scherpe inzichten. Met dit vernieuwende initiatief helpen we ze om hun compromisloze denkkracht te brengen naar plekken waar ze ook echt een verschil kunnen maken. Het prikkelt een bedrijf om te reflecteren, naar andere oplossingen te kijken en meer toekomstbestendige beslissingen te nemen. De kinderen krijgen een terugkoppeling van wat er met hun adviezen wordt gedaan. Het hele proces is van grote waarde voor kinderen zelf, de bedrijven - inclusief de Raad van Bestuur - en scholen, die hiermee duurzaamheid en burgerschap een concrete invulling geven”, aldus Prinses Laurentien over het initiatief.

Stem in de vernieuwing van de sector
Ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft sinds eind vorig jaar een Raad van Kinderen aangesteld. De Raad van Kinderen bestaat uit de kinderen van een groep 8 van Basisschool Instituut Schreuder te Amsterdam. Drie jaar lang zullen zij in gesprek gaan met de bestuurders van meerdere banken* over de toekomst van de bankensector. Volgens NVB-voorzitter Chris Buijink passen gesprekken met kinderen uitstekend bij dat thema: “Hierdoor krijgt de generatie van morgen een stem in de vernieuwing van de sector.”

* Eerder werd de Raad van Kinderen al ingezet bij de Rabobank.