Ophef over nevenfuncties van top ABN AMRO

01 april 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

ABN AMRO heeft te weinig inzicht in de nevenfuncties en privébelangen van het bestuur en de raad van commissarissen. Dat meldt het Financieele Dagblad aan de hand van een brief die De Nederlandsche Bank begin februari aan bestuursvoorzitter Gerrit Zalm stuurde. Inmiddels laat ABN AMRO weten dat de brief bestaat en deze nog niet heeft beantwoord.

Opnieuw ophef over de staatsbank ABN AMRO. Eerder deze maand ging het gerucht dat fraude zou zijn gepleegd bij de ABN AMRO privatebankingdesk in Dubai – er bleek echter geen sprake van fraude te zijn – en zorgde maatschappelijke verontwaardiging ervoor dat de Raad van Bestuur afzag van loonsverhoging. De ophef en onrust zorgden ervoor dat Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem eind vorige week het besluit om de bank opnieuw te privatiseren uitstelde. Nu lijkt de staatsbank onvoldoende inzicht te hebben in de nevenfuncties en te weinig te controleren op belangenverstrengelingen en handelen met voorkennis onder de topbestuurders en commissarissen. Dat meldt het Financieele Dagblad aan de hand van een brief die De Nederlandsche Bank vorige maand aan bestuursvoorzitter Gerrit Zalm heeft gestuurd.

Beschuldigingen

Tekortkomingen
Volgens de brief, die het FD als bron gebruikt voor hun bericht, is De Nederlandsche Bank ontevreden over de manier waarop ABN AMRO tracht handel met voorkennis en belangenverstrengeling van topbestuurders te voorkomen. Ook zou het anticorruptie-beleid tekortschieten. ABN AMRO zou pas in de loop van dit jaar kunnen voldoen aan de eisen van toezichthouder DNB. Mede door automatiseringsproblemen konden benodigde controles niet worden uitgevoerd. Een ander groot probleem in de ogen van DNB is de regel dat commissarissen hun privébelangen pas bekend hoeven te maken wanneer sprake is van een “concrete transactie”.

Verouderde informatie
In een reactie op de “onjuiste informatie” van het FD verwerpt ABN AMRO “iedere suggestie dat er structurele controleproblemen zijn bij de bank”. De brief aan Gerrit Zalm zou bevindingen bevatten die afkomstig zijn uit een onderzoek van 2013 en de problemen waarover bericht wordt zijn volgens de reactie van ABN AMRO “achterhaald en opgelost”.

FD-auteur Leon Willems tweette gisteren echter, op 31 maart, dat de geheime brief van DNB een “zeer recente” brief is en dat de krant zich niet baseert op het onderzoek Nevenfuncties 2013. ABN AMRO bevestigt inmiddels zelf het bestaan van de brief ook tegenover andere media.