Fraude bij ABN AMRO privatebankingdesk in Dubai

12 maart 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

ABN AMRO heeft zes bankiers die werkzaam waren bij haar succesvolle privatebankingdesk in Dubai naar huis gestuurd. Aanleiding hiervoor is de ontdekking van fraude waarbij rekeningen zijn geopend om ongeoorloofde zakelijke transacties uit te voeren. Dat meldt Het Financieele Dagblad. Het zou gaan om honderden overtredingen van de regels tegen witwassen en financiering van terrorisme. Oppositiepartijen CDA, D66 en SP hebben laten weten dat ze van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën uitleg willen over deze fraude bij de staatsbank.

Volgens het FD werkten de bankiers in Dubai vergaand mee aan de overtredingen van hun klanten. Mogelijk hebben zij rijke klanten geholpen met ongeoorloofde handelstransacties door strenge regels  te omzeilen die ingesteld zijn tegen criminaliteit, witwassen en terrorismefinanciering.

Dit is niet de eerste keer dat deze vestiging van ABN AMRO in de fout gaat. Volgens het FD kwam in 2005 een soortelijk fraudegeval naar boven bij het kantoor in Dubai.

Fraude bij ABN AMRO privatebankingdesk in Dubai

De krant zegt dat de financiële toezichthouder in Dubai, de Dubai Financial Services Authority, volledige openheid van zaken eist van de bank. Ook De Nederlandsche Bank is op de hoogte van de affaire. ABN Amro bevestigt tegenover het FD de zaak, maar gaat niet in op de details.