Geolocatie helpt creditcardfraude voorkomen

01 april 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Visa komt met een nieuwe geolocatie-technologie om de smartphones van klanten te lokaliseren om te confirmeren dat het de klant zelf is die een betaling in het buitenland doet. Visa Mobile Location Confirmation is optioneel en gebruikt de geolocatie-informatie uit de mobiel bankieren app van de klant om zo fraude met gestolen creditcards of weigering van betalingen in het buitenland tegen te gaan.

"Waar ter wereld je ook bent, we willen dat Visa transacties de veiligste, eenvoudigste en naadloze betaalmogelijkheid is,” vertelt Mark Nelsen, Senior Vice President van Risk products en Business intelligence bij Visa Inc. “Door de locatie van de kaarthouder via de mobiele telefoon of ander mobiel apparaat te matchen met de locatie van de betaling zal Visa’s nieuwe service banken in staat stellen meer vertrouwen te hebben bij het autoriseren van een transactie die anders mogelijk werd afgekeurd als gevolg van het vermoeden van fraude.”

VISA - Mobile Payments

Kosten
Geweigerde betalingen als een creditcardhouder in het buitenland probeert te betalen zijn een doorn in het oog van zowel winkeliers, banken, als de kaarthouder zelf. Nu is het nog gebruikelijk dat kaarthouders dit probleem kunnen voorkomen door hun bank op de hoogte te stellen van de aanstaande reis. Volgens schattingen van Visa kosten de klantenservicetelefoontjes en de onderzoeken naar geweigerde betalingen achteraf banken jaarlijks honderden miljoenen dollars. De nieuwe ‘Visa Mobile Location Confirmation’-service zou deze kosten met 30% kunnen verlagen verwacht de creditcardmaatschappij.

Hoe werkt het?
De ‘Mobile Location Confirmation’ is geheel optioneel en maakt gebruik van de mobiel bankieren app op een smartphone of ander mobiel apparaat om de locatie van de kaarthouder vast te kunnen stellen. Volgens Visa duurt dit minder dan een milliseconde en kan de bank waar de kaarthouder klant is direct zien of zij de betaling veilig kunnen autoriseren, ook als de betaling in het buitenland plaatsvindt. Om de technologie te laten werken moet de klant uiteraard wel over mobiel internet beschikken. De Visa service wordt in april in de VS beschikbaar komen en wordt in de rest van de wereld verwacht rond de zomervakantie.

“Door Visa’s Mobile Location Confirmation service maken we het mogelijk accurater op fraude te monitoren, waardoor een betere betaalervaring ontstaat voor reizigers, winkeliers worden geholpen en de onnodige operationele kosten van financiële instellingen worden verminderd”, aldus Nelsen.