80% van banken wil in vijf jaar kernsystemen vervangen

23 maart 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Vier van de vijf banken denkt dat zij hun core banking systeem in de komende 3 tot 5 jaar zullen moeten vervangen. 97% van het senior management binnen banken vindt dat de beveiliging van klanten verbeterd moet worden en 92% gelooft dat aanpassing van hun systemen nodig zal zijn om te blijven voldoen aan veranderende wet- en regelgeving. Dat blijkt uit een surveyonderzoek van Finextra Research.

Digitalisering in de financiële sector zet grote stappen en nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Identificatie met biometrie - zoals de vingerafdrukherkenning bij ING - en betalen via Facebook en SMS - zoals via Knab mogelijk is, zijn slechts enkele voorbeelden van nieuwe ontwikkelingen. Maar volgens Chris Skinner, auteur van het Finextra rapport ‘Invigorating Banking’ en onafhankelijk financieel adviseur, is er nog een veel ingrijpendere verandering nodig: “Je kan geen digitale bank worden zonder het vernieuwen van je core banking systeem”.

Invigorating Banking

Surveyonderzoek

Om te onderzoeken of senior bankprofessionals zich bewust zijn van de grote veranderingen die hen nog te wachten staan voerde Finextra Research – gesponsord door fintechbedrijf Five Degrees – een surveyonderzoek uit. Zo’n 83% van de respondenten denkt dat de huidige core technologie niet volstaat en dat vervanging of renovatie nodig is en 78% verwacht binnen 3-5 jaar zijn kernsysteem te moeten vervangen. 88% wil graag SaaS (Software as a Service) en cloud-gebaseerde diensten in zijn infrastructuur opnemen. 89% gelooft dat zij snel processen en IT moeten moderniseren om verlies van marktaandeel te voorkomen.

The need to Invigorate the Bank

Zo’n 97% van de ondervraagden was het erover eens dat de veiligheid van klanten beter moet worden geregeld, omdat zij meer risico lopen vanwege de multichannel technologie die steeds vaker wordt toegepast. 92% gelooft dat het moderniseren van hun systemen en processen nodig is om te kunnen blijven voldoen aan veranderende wetgevingen. Ook voelen de leidinggevenden zich gestimuleerd door de dreiging van nieuwe spelers op de markt. 88% geloofde dat zij een positieve effect hebben op de traditionele bankensector en dat zij de banken scherp houden op het gebied van nieuwe ontwikkelingen.

Geografisch verschil

Hoewel wereldwijd de steun voor nieuwe cloud-gebaseerde technologieën merkbaar was, verschilt dit wel per geografisch gebied. Terwijl 76% van de Zuidoost-Aziatische banken sterk voor cloud-technologie zijn, ligt dit niveau in West-Europa veel lager (51% van de respondenten).