HSBC erkent fiscale fraude bij Zwitserse tak

10 februari 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

HSBC erkent dat haar Zwitserse tak zich schuldig heeft gemaakt aan fiscale fraude. Dit laat de Britse bank weten in reactie op beschuldigingen van internationale media dat zij haar vermogende klanten heeft geholpen bij het ontduiken van belastingen. Het zou gaan om in totaal 100.000 klanten en €75 miljard vermogen. De bankgegevens van deze klanten zijn in het bezit van een groep onderzoeksjournalisten. Door media nu al  de 'grootste lek van Zwitserse bankgegevens ooit' genoemd.

SwissLeaks

Koningen, acteurs, sporthelden en kunstenaars. Ze horen allen bij de meer dan 100.00 personen die een rekening hebben bij het Zwitserse tak van HSBC-bank, aldus de onderzoeksjournalisten van ICIJ in wat ze omschrijven als ‘SwissLeaks’. De onderzoeksjournalisten konden via de krant Le Monde het hele wereldwijde klantenbestand van het Zwitserse filiaal van de bank vanaf het jaar 2007 inzien.

HSBC erkent fiscale fraude bij Zwitserse tak

Fouten erkent

"We erkennen en zijn verantwoordelijk voor fouten in het verleden op het gebied van compliance en control'', verklaarde HSBC. De integratie van de Zwitserse tak zou nooit volledig voltooid zijn waardoor de governance en het toezicht niet toereikend was.

Belgische tak

Ook de Belgische tak van HSBC wordt beschuldigd van zware en georganiseerde fiscale fraude, witwassen van geld en het onwettig uitoefenen van de functie van financieel intermediair. Jarenlang zou het vermogen van welgestelde Belgische cliënten van de bank witgewassen zijn via praktijken in Panama en de Maagdeneilanden, wat de Belgische overheid miljoenen euro’s aan belastinginkomsten gekost heeft.