Miljoenen in beslag genomen bij underground bankers

06 januari 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

In 2014 zijn miljoenen euro's in beslag genomen bij illegale geldtransferkantoren. De enorme geldbedragen werden aangetroffen bij koeriers en bankiers die zich bezighouden met illegaal bankieren, ook wel underground banking genoemd. De Nederlandsche Bank (DNB) en de politie hebben in de afgelopen periode gezamenlijk opgetreden tegen deze illegale praktijken.

Alleen al in Rotterdam is in 2014 ruim €7 miljoen aan contanten in beslag genomen. In samenwerking met DNB vonden diverse controles plaats bij winkels in Rotterdam waarvan vermoed wordt dat ze als dekmantel dienden voor underground bankers. Onderstaand filmpje bevat beelden van de acties. Met behulp van een animatie is weergegeven hoe underground banking werkt.

Underground banking

Illegale geldtransferkantoren maken ongezien via een wereldwijd, informeel netwerk contant geld van het ene land naar het andere land over. Drugssmokkelaars, mensenhandelaren en terroristen maken gebruik van 'underground banking' om zo het geld uit criminele activiteiten te verplaatsen. Deze illegale overboekingen staan haaks op een eerlijke en integere financiële sector.

Het kan gebeuren dat de consument geheel te goede trouw toch gebruik maakt van illegale geldtransferkantoren, en daardoor onbewust meewerkt aan criminele activiteiten. Dit is te voorkomen door uitsluitend gebruik te maken van geregistreerde financiële instellingen. Dat is bovendien goedkoper.

Vanuit Nederland is naar vrijwel alle landen‎ geld over te maken via legale kantoren, ook naar landen zoals Syrië, Somalië en Irak. Op dnb.nl staan alle legale kantoren geregistreerd.