Tien bankiers in Top 200 invloedrijkste Nederlanders

16 december 2014 Banken.nl 4 min. leestijd

Voor het negende jaar achtereenvolgend heeft de Volkskrant de top 200 van invloedrijkste Nederlanders uitgebracht. Ook kopstukken uit de bankensector staan in de prestigieuze lijst. Hoogst genoteerde professionals uit de bankensector zijn onder meer DNB President Klaas Knot (#4), ABN AMRO bestuursvoorzitter Gerrit Zalm (#5) en AFM Voorzitter Merel van Vroonhoven (#14). Verder wordt de lijst aangevuld met diverse executives van alle grootbanken, en staan de bestuurders van Van Lanschot en de Nederlandse Vereniging van Banken dit jaar opnieuw in de ranglijst. Tenslotte staan er ook diverse bankenalumni en commissarissen in de ranglijst.

Top-200 meest invloedrijke Nederlanders
Het is alweer de 9e achtereenvolgende editie van het Volkskrant onderzoek naar de bestuurlijke elite van Nederland: de mannen en vrouwen op de belangrijkste posities in de samenleving, maar ook de Nederlanders die in het verleden hun sporen hebben verdiend in de politieke arena, het openbaar bestuur of het bedrijfsleven en die nu, vaak achter de schermen, actief zijn in besturen, raden en commissies.

De lijst is opgesteld op basis van data van bijna 23 duizend personen en functies, en kwam tot stand via een netwerkanalyse, waarbij de invloed wordt berekend op basis van de positie van mensen in het totale netwerk rond de overheid, als het centrum van de macht. “Hoe hoger iemand op de lijst staat, hoe meer kans hij of zij heeft om invloed uit te oefenen op het regeringsbeleid,” aldus de Volkskrant.

Ook dit jaar zijn er weer veel (ex-)kopstukken uit de bankensector te vinden in de top-200 van meest invloedrijke Nederlanders. Een overzicht van deze bankprofessionals:

Bankiers bij Invloedrijkste Nederlanders

4. Klaas Knot, President De Nederlandsche Bank
5. Gerrit Zalm, Bestuursvoorzitter ABN AMRO
14. Merel van Vroonhoven, Voorzitter Autoriteit Financiële Markten
19. Joop Wijn, Bestuurder ABN Amro
22. Ralph Hamers, Bestuursvoorzitter ING
40. Chris Buijink, Voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken
95. Caroline Princen, Bestuurder ABN-AMRO
108. Kees van Dijkhuizen, Financieel directeur ABN-Amro
164. Karien van Gennip, Directeur beleggingen ING
181. Karl Guha, Bestuursvoorzitter Van Lanschot

Top drie
Al meerdere jaren in de lijst en net als vorig jaar op de 4e plek, staat Klaas Knot, de President van De Nederlandsche Bank. Daarmee is hij vanuit de bankensector gezien de meest invloedrijkste Nederlander dit jaar. Knot, die tevens deel uitmaakt van het bestuur van de Europese Centrale Bank, zet vanuit de centrale bank stevig in op de huidige cultuurverandering in de bankensector. Op de tweede plaats (in de algehele lijst op vijf en vorig jaar op plek drie) staat ABN Amro bestuursvoorzitter Gerrit Zalm. De oud-minister van Financiën en tevens commissaris bij Shell, staat momenteel voor een van de grootste beursgangen van de Nederlandse bankensector. Op de derde plek (overall #14) staat Merel van Vroonhoven, voorzitter van de Autoriteit Financiële Markt (AFM) en voormalig lid van het managementteam van ING Investment Europe. Van Vroonhoven komt nieuw binnen in de ranglijst

Alumni en commissarissen
Tenslotte staan er in de algehele top-200 nog een aantal voormalige bankprofessionals en commissarissen genoteerd. Zo staat Herman Wijffels, oud-bestuursvoorzitter van de Rabobank in de lijst, bemachtigde voormalig ABN Amro bestuursvoorzitter Rijkman Groenink de 116e plaats, staat Rabobank President-Commissaris Wout Dekker op #119, en vinden we op #192 ING oud-bestuursvoorzitter Ewald Kist.

Dat de bankensector zo rijkelijk aanwezig is in de lijst met invloedrijkste Nederlanders ligt in lijn met eerder onderzoek van Management Team. Maar liefst 9 van de 100 Goudhaantjes – topmanagers die nog geen 45 jaar zijn en aan de drempel staan van de top – hebben een verleden in de bankensector, waarbij ING fungeerde als hofleverancier.