Snel duidelijkheid over moment beursgang ABN AMRO

10 december 2014 Banken..nl

Naar verwachting gaat ABN AMRO in de eerste helft van 2015 naar de beurs, afhankelijk van de beslissing van het kabinet. Begin volgend jaar zal minister Dijsselbloem van Financiën hierover meer duidelijkheid geven aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse overheid stak tot nu toe zo'n €28 miljard in ABN AMRO. Een groot deel van dat geld moet terugkomen als de bank naar de beurs gaat. Volgens Zalm is ABN AMRO klaar voor een beursgang, maar uiteindelijk bepaalt de Nederlandse Staat als aandeelhouder het juiste moment.  

Beursgang
De beslissing om ABN AMRO naar de beurs te brengen is afhankelijk van de advisering van NL Financial Investments (NLFI), de enige aandeelhouder van de bank. Er zal voornamelijk gekeken worden of zowel de bank als de markt klaar zijn voor deze stap. Eerder is voor een beursgang gekozen omdat het er niet naar uitziet dat een andere bank in de gelegenheid is ABN AMRO over te nemen. Maar, zo stelt Jeroen Dijsselbloem: “Voordat er een besluit genomen wordt, zal de Tweede Kamer hier begin 2015 over worden geïnformeerd.”

Beursgang - ABN AMRO

Zonder grote risico’s
Beleggers hoeven er niet voor te vrezen dat de bank een geheel andere koers inslaat. “Wij willen degelijk blijven bankieren, zonder grote risico’s”, zegt Gerrit Zalm hierover. Volgens Zalm zullen de enige risicovolle activiteiten die de bank zal ondernemen, namens hun klanten zijn.

Beschermingsmechanisme
Om een vijandige overname te voorkomen zal volgens Zalm waarschijnlijk tijdelijk een beschermings-mechanisme worden ingericht.

Nieuws

×