Vermogensbeheerder Robeco overgenomen door ORIX

19 februari 2013 Banken.nl 4 min. leestijd
Profielen

Robeco en Rabobank maakten dinsdag bekend dat het Japanse concern ORIX de vermogensbeheerder Robeco overneemt voor bijna €2 miljard. De transactie zal naar verwachting binnen zes maanden worden afgerond, na het verkrijgen van de wettelijke goedkeuringen.

Strategische alliantie tussen Rabobank en ORIX

Onderdeel van de overeenkomst is een strategische alliantie tussen Rabobank en ORIX. Rabobank behoudt een belang van 9.99% in Robeco en zal zich blijven inzetten voor het uitbreiden van Robeco's zakelijke activiteiten. Als onderdeel van de aankoopprijs zal ORIX aandelen overdragen aan Rabobank, waarmee Rabobank aandeelhouder wordt van ORIX. De bankactiviteiten van Robeco, die alleen gevestigd zijn in Nederland, zullen worden overgedragen aan Rabobank.

ORIX versterkt positie in internationale vermogensbeheer

De financiële markten zijn sinds de financiële crisis ingrijpend veranderd en ORIX is overtuigd dat zij een nieuw business model dient te ontwikkelen waarin financiële en aanverwante diensten gecombineerd worden in één strategie: ‘Finance + Services’. ORIX heeft daarom de afgelopen jaren naar mogelijkheden gezocht om een positie in het internationale vermogensbeheer te verwerven, zoals blijkt uit de aankoop van de Amerikaanse Mariner Investment Group in 2010.

ORIX - Robeco

en vergroot de groeikansen voor Robeco

Rabobank heeft besloten Robeco aan ORIX te verkopen, omdat verwacht wordt dat dit de groeivooruitzichten van Robeco zal vergroten. Robeco is tot nu toe de meest significante strategische acquisitie van ORIX en zal het belangrijkste platform worden voor toekomstige wereldwijde groeiambities van ORIX op het gebied van vermogensbeheer. Robeco zal de dienstverlening aan haar klanten blijven verlenen onder de bestaande merknamen.

Robeco is het ideale vehikel voor ORIX

De redenen voor ORIX om Robeco over te nemen zijn onder meer de sterke internationale merknaam van Robeco, de verscheidenheid aan activiteiten in verschillende vermogenscategorieën en regio's, het wereldwijde distributienetwerk en de ervaren beleggingsteams. Robeco is het ideale vehikel voor ORIX om haar ambities in internationaal vermogensbeheer te realiseren, omdat Robeco een goed geleide en relatief autonome groep van activiteiten is met een goede staat van dienst. Robeco ziet bovendien groeimogelijkheden in de pensioen- en asset management markten in Azië en het Midden-Oosten, waar ORIX een sterk netwerk heeft.

Bestuur van Robeco zal aanblijven

ORIX ondersteunt de strategie van Robeco voor de periode 2010-2014, haar dienstverlening aan klanten en haar beleggingsprocessen en teams, gebaseerd op Robeco’s lange termijn commitment om waarde toe te voegen voor klanten. Het bestuur van Robeco zal aanblijven in de huidige samenstelling. Roderick Munsters blijft aan als CEO en zal rapporteren aan het hoofdkantoor van ORIX in Tokio. De huidige juridische structuur van Robeco Groep NV blijft intact, evenals de huidige bestuurs- en rapportagelijnen van de dochterondernemingen van Robeco. Tevens zal de structuur met een Raad van Commissarissen worden gehandhaafd, met zowel onafhankelijke leden als vertegenwoordigers van ORIX.

Goede resultaten Robeco

Robeco boekte vorig jaar uitstekende resultaten en toonde daarmee de kracht en de veerkracht van de organisatie, zowel in Nederland als internationaal. Robeco’s assets under management stegen met 26% naar EUR 189 miljard ultimo december (2011: EUR 150 miljard). Ook de netto-instroom bereikte met EUR 18,4 miljard een recordniveau. De nettowinst steeg van EUR 134 miljoen naar EUR 197 miljoen. De beleggingsperformance was sterk: 65% van de beleggingen van Robeco versloegen de benchmarks.

Yoshihiko Miyauchi, CEO van ORIX Group: "Robeco is een internationale organisatie met een uitstekend merk en een voortreffelijk management, in alle opzichten goed gediversifieerd, zoals in haar productassortiment, klantenkring, portefeuille en regionale spreiding. Het management team heeft de afgelopen jaren uitmuntende resultaten laten zien en wij zijn ervan overtuigd dat zij deze trend zullen voortzetten. ORIX streeft een verdere expansie in Europa en de Verenigde Staten na, evenals in Azië en het Midden-Oosten, waar ORIX al een sterk netwerk heeft."

Voor Piet Moerland, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Rabobank Groep, is de verkoop van Robeco een nieuw begin. "Rabobank en Robeco hebben elkaar de afgelopen decennia versterkt door nauw samen te werken bij het bedienen van hun klanten. Zij zullen deze samenwerking voortzetten. Robeco is een solide, innovatieve vermogensbeheerder, bijvoorbeeld bij het introduceren van nieuwe pensioenoplossingen. De organisatie heeft nu de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen onder ORIX als nieuwe aandeelhouder."

Roderick Munsters, CEO van Robeco Groep: "Net als Robeco is ORIX een klantgerichte instelling met een ondernemende cultuur. Als onderdeel van ORIX Group zullen we de belangen van onze klanten blijven behartigen en focussen op het behalen van aantrekkelijke beleggingsrendementen."