Brits MKB ontvangt compensatie voor rentederivaten

17 oktober 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Banken in Groot Brittannië hebben klanten aan wie ze complexe rentederivaten hebben verkocht in totaal voor ruim anderhalf miljard pond (€1,9 miljard) aan schadevergoedingen betaald. Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van informatie van de Britse banktoezichthouder de Financial Conduct Authority.

4 miljard gereserveerd voor compensatie

Deze klanten uit het Britse midden- en kleinbedrijf ontvingen deze compensatie omdat ze niet goed waren geïnformeerd over de risico’s van deze ingewikkelde financiële producten. Ongeveer een jaar geleden keerden Britse banken slechts 2 miljoen pond aan schadevergoedingen uit. Negen Britse banken hebben nu gezamenlijk bijna 4 miljard pond gereserveerd voor compensatieregelingen en onderzoek naar derivatencontracten. Aan het eind van dit jaar moet het onderzoek voltooid zijn.

Britse ponden

NVB wil massaclaims voorkomen

Ook in Nederland zijn banken bang voor claims vanwege schade door de derivaten. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft zich deze week nog tot de minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten gewend met het verzoek om de bankensector te vrijwaren van massaclaims in verband met derivatenzaken, aldus het FD. De NVB reageerde met het verzoek op het wetsvoorstel over massaclaims van de minister. De NVB ziet liever dat de schade per geval wordt bereken door klachteninstituut Kifid. In september werd bekend dat bij het Kifid tijdelijk een specifiek loket wordt ingericht waar klanten met klachten over rentederivaten terecht kunnen.

Minister Opstelten lijkt niet gevoelig

Minister Opstelten wil de banken echter geen uitzonderingspositie geven. “Als er een gemeenschappelijke rechtsvraag is kan de rechter ruimte geven voor een claim, dat kun je dus niet bij voorbaat uitsluiten”, zegt de woordvoerder van de minister tegen het FD.

Omvang van het aantal verkochte rentederivaten

Er staan momenteel ongeveer 17.000 rentederivaten uit bij niet-professionele MKB-ondernemingen. Dat blijkt uit onderzoek van de AFM. Het onderliggende bedrag aan financiering waar deze derivaten betrekking op hebben is circa €26 miljard. De huidige waarde van deze uitstaande derivaten was in april 2014 €2,7 miljard negatief.