Jean Lemierre is nieuwe voorzitter van BNP Paribas

29 september 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De 64-jarige Jean Lemierre volgt Baudouin Prot op als voorzitter van BNP Paribas. Het vertrek van Prot is een gevolg van de gigantische boete die in de Verenigde Staten werd opgelegd aan de Franse bankgroep.

Jean Lemierre

Lemierre kwam in 2008 in dienst bij BNP Paribas als adviseur en rechterhand van de voorzitter van de raad van bestuur. Het was ook Lemierre die samen met CEO Jean-Laurent Bonnafé de onderhandelingen met de Amerikaanse autoriteiten voerde.

Van 1989 tot 1995 was Lemierre directeur-generaal van de Franse belastingen. Daarna was hij  directeur van de Franse schatkist en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. Lemierre heeft politieke wetenschappen gestudeerd aan de École Nationale d'Administration.

Jean Lemierre - BNP Paribas

Baudouin Prot

De voorbije weken was een vertrek van Prot al herhaaldelijk geopperd in de media. Prot is sinds 2011 voorzitter van BNP Paribas en vervulde bij de Franse grootbank een rol die vergelijkbaar is met die van president-commissaris.

Prot werkte sinds de jaren tachtig bij de Banque Nationale de Paris, die later fuseerde met Paribas tot BNP Paribas, één van de grootste banken van Europa. Baudouin Prot was één van de belangrijkste figuren van de “haute finance” in Frankrijk en Europa, net als Lemierre afgestudeerd aan de prestigieuze ENA (Ecole Nationale d’Administration), waar de Franse zakelijke en politieke elite wordt gevormd en belangrijke netwerken worden gesmeed. 

Tussen 2003 en 2011 was Prot CEO van de Franse bank. In die periode loodste hij de Franse bank vrij ongeschonden en succesvol door de financiële crisis van 2008 heen. Hij profiteerde daar ook van door goedkoop de Belgische Fortis bank over te nemen.

Echter in diezelfde periode overtrad BNP Paribas ook de Amerikaanse wet door betaling in dollars uit te voeren met ‘schurkenstaten’, zoals Soedan en Iran waartegen een Amerikaans embargo liep. Dat kwam de Franse bank in juli van dit jaar op een recordboete van 8,9 miljard dollar te staan. Als gevolg van deze torenhoge boete moest operationeel directeur George Chodron de Courcel vertrekken. Door de boete leed BNP Paribas in het tweede kwartaal van dit jaar het grootste verlies ooit.

Volgens informatie van de Wall Street Journal zou Prot niet onder druk zijn gezet om op te stappen. Prot zou uitgeput zijn na jaren van crisisbeheer. Aangezien BNP Paribas schuld bekende over het schenden van de Amerikaanse handelssancties, vindt Prot dat zelf opstappen het ‘meest eervolle’ is wat hij kon doen.