AFM verzamelt klachten MKB over bijzonder beheer

12 september 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

Naar aanleiding van de kritiek op het handelen van de bijzonder beheer afdelingen van banken roept de Autoriteit Financiele Markten (AFM) MKB'ers op om hun ervaringen te delen.

De AFM doet momenteel een verkennend onderzoek naar de werkwijze van de afdelingen bijzonder beheer voor het mkb bij banken. Daarvoor zijn ook de ervaringen die MKB-ondernemingen hebben met dergelijke afdelingen van groot belang.

Signalen van klanten zijn daarbij zeer bruikbaar. De AFM hoort daarom graag van mkb-ondernemingen wat hun ervaringen met bijzonder beheer zijn. Ervaringen kunnen worden gedeeld via mkb@afm.nl.

AFM - Klachten MKB

Met het onderzoek wil de AFM inzicht krijgen in de manier waarop de afdelingen bijzonder beheer van verschillende banken te werk gaan en hoe zij daarbij het belang van de klant centraal stellen.

De AFM heeft geen wettelijke bevoegdheden om handhavend op te treden als er sprake is van mogelijke misstanden bij de kredietverlening aan zakelijke klanten. Ook in individuele gevallen is de AFM niet bevoegd om op te treden. Dit neemt niet weg dat de AFM banken wel kan aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Eerder heeft de Nederlandse Vereniging van Banken laten weten dat verwijten aan banken van een antwoord moeten worden voorzien.