Nederlander heeft minste over voor EK-titel

11 juni 2024 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Van alle Europeanen heeft de Nederlander het laagste bedrag over voor de winst van het komende EK. Met een gemiddeld bedrag van 46 euro per persoon wil de Oranjefan bovendien 5 euro minder opofferen voor de titel dan bij het vorige EK. Dat blijkt uit ‘EKnomie2024’, het financiële onderzoek dat ING periodiek uitvoert bij de grote toernooien.

Kijkend naar het gemiddelde bedrag dat Nederlanders over hebben voor de EK-winst, kan gesteld worden dat de titel ons land zo’n €650 miljoen waard is. Ook ziet ING dat Nederlanders nog steeds dezelfde favoriete plek hebben om de wedstrijd te kijken, namelijk thuis. Zeven op de tien zeggen het toernooi te gaan kijken en ruim een op de vijf speelt daarbij mee in een voetbalpool met vrienden, familie of collega’s.

Hoe komt het dan dat de EK-titel ons minder waard is geworden? Het valt, zo zegt Marten van Garderen (econoom voor ING Research), zowel economisch als voetbaltechnisch best te begrijpen. “We zien we dat de consument nu minder vertrouwen heeft en dat het koopkrachtverlies van tussen 2022 en 2023 ook nog niet is hersteld. Met een supportersbril op speelt mogelijk mee dat we nu alweer voor de derde keer op een rij erbij zijn tijdens het eindtoernooi.”

Nederlander minste over voor EK-titel

In vergelijking met andere deelnemende landen is de €46 die we voor de titel over hebben gerust mager te noemen. Onze zuiderburen hebben drie keer zoveel over voor de titel, en horen daarmee zelfs nog bij de ‘zuinigere’ landen. De Italianen lijken niet van mening te zijn dat voetbal ‘maar een spelletje’ is: zij hebben gemiddeld maar liefst €420 over voor de trofee.

Telefoon inleveren?

Aan het bedrag dat iemand over heeft voor het winnen van het EK kan natuurlijk meer ten grondslag liggen dan enkel hoe belangrijk ze voetbal vinden. De ene Europeaan heeft mogelijk meer geldzorgen dan de andere. Zien de statistieken er dan anders uit als we mensen vragen hun telefoon in te leveren voor de titel? In het geval van Nederland: nee.

Maar 7% van de respondenten zou een maand lang afstand doen van hun smartphone om zichzelf EK-winnaar te mogen noemen, tegenover 61% van de Portugezen. Op hun beurt hebben die ‘maar’ €100 over voor de titel, dus het is mogelijk dat geld niet alles zegt over hoe toegewijd men is aan het EK.

EK-nomische impuls

Nu de coronatijd al even achter ons ligt, is de kroeg of het plein weer een gebruikelijke plek om voetbal te kijken. Toch kijkt ruim de helft van de ondervraagden het liefst thuis. “Voor veel mensen geldt dat als ze een Oranjeshirt kopen, dat ze dat geld niet uitgeven aan iets anders”, legt Van Garderen uit. “Zo gaan we bijvoorbeeld ook minder vaak uit eten of naar de bios, bestellen we vaker eten thuis en kopen we niet wat extra’s in de supermarkt.”

De omzet voor supermarkten stijgt per wedstrijd met zo’n €10 miljoen. De cafés worden – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – niet per se rijk van de wedstrijddagen. Het CBS ziet dat de omzet op wedstrijddagen weliswaar fors hoger is, maar dat die stijging weer ten koste gaat van de inkomsten op de andere dagen van de week.

Nederlander minste over voor EK-titel

Aangezien Nederland ‘uit 17 miljoen bondscoaches bestaat’, is het niet meer dan logisch dat men zich graag aan een voorspelling waagt. Sommige Nederlanders kiezen er ook voor om geld in te zetten door aan een pool mee te doen, maar ook op dat vlak zijn we een stuk terughoudender dan landen als Frankrijk en België, die gemiddeld respectievelijk €130 en €98 op het spel zetten in EK-pools. De €18 die de Nederlander hier voor over heeft valt toch op zijn minst bescheiden te noemen.

Dagje vrij?

Veruit de meeste Nederlanders verwachten niet dat Oranje het kunststukje uit 1988 zal herhalen. Dit zal een van de redenen zijn waarom slechts 1% van de respondenten denkt dat het EK gevolgen zal hebben voor hun productiviteit op het werk. Toch geeft 38% aan de wedstrijden wel te zullen volgen onder werktijd. Mocht het toernooi een historisch succes worden, zal een op de negen Nederlanders op maandag 15 juli vrij nemen na het vieren van de EK-winst.