ABN AMRO neemt Hauck Aufhäuser Lampe over

04 juni 2024 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

ABN AMRO heeft de Duitse private bank Hauck Aufhäuser Lampe (HAL) overgenomen voor €672 miljoen. Met de deal breidt ABN AMRO zijn positie op de Duitse markt voor vermogensbeheer uit. Al met al heeft de bank in Duitsland nu €70 miljard aan vermogen onder beheer. ABN AMRO werd bij de overname onder andere bijgestaan door zeb Consulting.

De aankoop wordt samengevoegd met Bethmann Bank, de private banking-tak van ABN AMRO in Duitsland. Dit maakt Bethmann een van de grootste dienstverleners voor vermogende klanten, familiebedrijven en institutionele klanten in het land.

De dochterondernemingen van HAL, die AIFM/Manco- en Fund Administration-diensten leveren, zijn uitgesloten van de overname. Wel blijven ze samenwerken met HAL om hun dienstenaanbod voort te zetten.

ABN AMRO neemt Hauck Aufhäuser Lampe over

“Dit is een unieke kans om onze Duitse activiteiten uit te breiden”, reageert ABN AMRO-CEO Robert Swaak. “HAL sluit zowel cultureel als geografisch goed aan bij ABN AMRO. Samen kunnen we onze klanten nog beter van dienst zijn en bieden we onze medewerkers de kans om een voortrekkersrol te spelen in de Duitse markt.”

“Deze overname stelt ons in staat om onze producten en diensten verder uit te breiden en te verbeteren voor zowel particuliere als zakelijke klanten in Duitsland", voegt Choy van der Hooft-Cheong (CCO Wealth Management van ABN AMRO) toe.

HAL-CEO Michael Bentlage prijst zijn team en ziet de overname als een kans voor verdere groei: “De combinatie met ABN AMRO Duitsland zal onze marktpositie versterken en biedt meer groeimogelijkheden door een breder aanbod van producten en diensten voor onze klanten.”

Strategische zet

ABN AMRO stond al in de top drie grootste private banken van Duitsland, en verstevigt hiermee deze positie nog verder. De bank beheert samen met HAL circa €70 miljard aan vermogen. De deal versterkt de activiteiten op het gebied van Wealth Management, Asset Management en Entrepreneur & Enterprise (E&E).

Bethmann Bank en HAL zullen elkaar aanvullen met hun diensten en klantendekking, wat moet leiden tot een uitgebreider aanbod voor de klanten van beide banken.

De overname past ook binnen de strategie van ABN AMRO om de niet-rente-gerelateerde inkomsten te vergroten. De bank verwacht er synergievoordelen aan over te houden: ABN AMRO meldt een geschatte besparing van €60 miljoen over drie jaar en een verwachte winststijging van de return on equity met ongeveer 0,4%.

zeb Consulting

ABN AMRO werd bij de overname onder andere geadviseerd door zeb Consulting. Het zeb-team werd geleid door Jens Kuttig (Amsterdam) en Christian Kieft (Amsterdam) en bestond verder uit Martyna Schlösinger (Frankfurt) en Simon Müller (Frankfurt).