OM en WODC gaan samen financieel economische criminaliteit onderzoeken

11 april 2024 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Een primeur. Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum gaan de krachten bundelen en samen onderzoek doen naar financieel economische criminaliteit (FINEC).

Door op een systematische wijze strafzaken te analyseren op het gebied van fraude, milieucriminaliteit en criminele geldstromen, willen de partners middels de zogeheten ‘Monitor FINEC’ hun licht werpen op de aard en ontwikkelingen van financieel economische criminaliteit in Nederland.

Het doel daarachter is dat er lessen getrokken kunnen worden over overkoepelende thema’s in deze strafzaken. Hierbij moet gedacht worden aan wat plegers van FINEC kenmerkt, hoe ze te werk gaan, welke facilitators een rol spelen en welke motieven en omstandigheden van invloed zijn op FINEC.

OM en WODC gaan samen financieel economische criminaliteit onderzoeken

Michiel Zwinkels en Ronald van der Graaf.

“In dit onderzoek brengen we de ervaring, kennis en gegevens van het Functioneel Parket (FP) en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) bij elkaar”, leggen de instituten uit. “Zo combineren we de kennis en gegevens van het FP, die jaarlijks honderden strafzaken afdoet op FINEC, met de jarenlange ervaring met het uitvoeren van monitoronderzoek van het WODC.

De onderzoekers van het OM en het WODC gaan de komende vijf jaar samen aan de slag met dit onderzoek. De oplevering van het eerste onderzoeksrapport staat voor volgend jaar gepland. Na vijf jaar wordt bepaald of het project een structureel karakter krijgt.

“Met dit project kunnen we bijdragen aan inzichten over de financieel-economische criminaliteit van vandaag om voorbereid te zijn op de criminaliteit van morgen”, aldus Ronald van der Graaf van het WODC.