Bunq presenteert winst én nieuwe kapitaalinjectie

08 april 2024 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Voor het eerst in zijn bestaan heeft bunq een volledig winstgevend jaar gedraaid. De online bank boekte over 2023 een winst van €53,2 miljoen. Vanwege de snelle groei én de nog altijd aanwezige groeiambities heeft de bank echter hogere financiële buffers nodig. Aandeelhouders hebben daarom een kapitaalinjectie van €29 miljoen toegezegd.

De eerste winst ooit in de geschiedenis van bunq is vooral te danken aan de gestegen rente-inkomsten van de bank. Die verdrievoudigden het afgelopen jaar, van ruim €41 miljoen tot ruim €127 miljoen.

Daarnaast maakte bunq ook een groeispurt door: het totaal aan gebruikerstegoeden groeide met maar liefst 287% (van €1,78 miljard naar €6,92 miljard). Om aan de kapitaalratio’s van de Europese Centrale bank te blijven voldoen, is de online bank verplicht om het eigen vermogen te verhogen.

Bunq presenteert winst én nieuwe kapitaalinjectie

Uit de jaarrekening blijkt dat de aandeelhouders daarvoor onlangs €29 miljoen hebben toegezegd. De bank heeft daarvan al €16,5 miljoen ontvangen.

Daarnaast wil bunq graag verder uitbreiden in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De uitbreiding naar de VS is echter vertraagd en het vergunningsverzoek is daarom ingetrokken.

Volgens oprichter en CEO Ali Niknam gaat het echter om een ingecalculeerde tegenslag en ligt het intrekken van het verzoek vooral aan de vergunningsprocedure van de Amerikaanse financiële autoriteiten.

“Hier in Europa ga je in gesprek met de autoriteiten. Als je dingen moet aanpassen, loopt je aanvraag gewoon door. In de VS is dat anders. Als je daar iets in je aanvraag moet aanpassen, trek je die in, ga je aan het werk om vervolgens opnieuw een aanvraag in te dienen. Dat gaan wij dan ook gewoon doen.”