RBS sluit omstreden Global Restructuring Group

12 augustus 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Royal Bank of Schotland heft de Global Restructuring Group op, een zelfstandig opererende tak binnen de bank, na kritiek van de Britse overheid. De reden is dat de divisie ervan wordt beschuldigd met opzet bedrijven failliet te hebben laten gaan.

De Global Restructuring Group (GRG), onderdeel van Royal Bank of Scotland, zou volgens de Britse overheid winst hebben gemaakt over de rug van in moeilijkheden verkerende bedrijven. De ondernemingen zouden opzettelijk in faillissement gedreven zijn, zodat de bank hiervan kon profiteren. Hiertoe zouden de klanten duurdere leningen aangesmeerd hebben gekregen, en omdat hier niet altijd aan voldaan kon worden zou de bank beslag gelegd hebben op bezittingen van de klant om die vervolgens door te verkopen. 

RBS sluit Global Restructuring Group

Door de financiële crisis wist de RBS tak de afgelopen jaren meer klanten binnen halen dan voor 2008. Veel bedrijven moesten geloven aan besparingen en verkeerden in financiële moeilijkheden. Nu de Britse economie weer aantrekt, is het aantal klanten dat werd doorverwezen naar GRG volgens RBS Chief Executive Ross McEwan al gedaald met 40%.

GRG, waarvoor wereldwijd meer dan honderden werknemers actief waren, opereerde zelfstandig binnen Royal Bank of Schotland. Het hoofd van de divisie verlaat het bedrijf en zal vervangen worden door Laura Barlow. De 670 medewerkers zullen onder haar worden geplaatst, maar zullen geen onderdeel meer zijn van een zelfstandige unit. Het onderzoek naar RBS, dat wordt gevoerd door toezichthouder FCA*is voorlopig nog niet afgerond.

Zie ook:
RBS liet klanten bewust failliet gaan tijdens crisis 

* Financial Conduct Authority