BNP Paribas voorzitter overweegt ontslag na boete

12 augustus 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

BNP Paribas voorzitter Baudouin Prot denkt na over een mogelijk ontslag bij de bank in de komende maanden. Aanleiding vormt de flinke boete van $9 miljard (zo’n €6,5 miljard) die de Franse bank ontving van Amerikaanse toezichthouders vanwege het breken van het Amerikaanse handelsembargo. Mocht Prot opstappen dan is Jean Lemierre, die als topadviseur verbonden is aan de bank, een mogelijke opvolger.

BNP Paribas brak tussen 2003 en 2011 het Amerikaanse handelsembargo door transacties van dollars te verwerken voor landen als Cuba, Iran en Soedan. Ten tijde van deze transacties was Prot de CEO van de bank. De Franse bank betaalde uiteindelijk een boete van $9 miljard (zo’n €6,5 miljard) voor de regelschending, met het grootste kwartaalverlies voor BNP Paribas ooit als gevolg.  

BNP voorzitter overweegt ontslag na boete

In reactie op de miljardenschikking gaf BNP Paribas de aanklachten toe – de huidige CEO, Jean-Laurent Bonnafé, gaf vorige maand in een reactie aan dat diverse medewerkers zijn bestraft voor hun betrokkenheid bij de overtredingen. Dertien medewerkers verlieten de bank als gevolg van de schending van het handelsembargo. Daarnaast mag de Franse bank een jaar lang sommige transacties niet in dollars plegen. BNP voorzitter Prot lijkt de boete in ieder geval vrij persoonlijk op te vatten, ondanks het feit dat de toezichthouders hem niet verantwoordelijk hebben gehouden voor de regelschending. Desondanks overweegt hij ontslag te nemen.